Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
33 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι
spot_img

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει η ΔΑΣ Εργαζομένων του Σκλαβενίτη, το ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους υπαλλήλους της αλυσίδας

Κείμενο με ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της χώρας, προκάλεσε την αντίδραση της ΔΑΣ των Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη». Το Σωματείο κατηγορεί την επιχείρηση για “πολιτική φακελώματος” και “υποκριτικού ενδιαφέροντος” για την ποιότητα της εργασίας των εργαζομένων ενώ υποστηρίζει ότι η διοίκηση χρησιμοποιεί την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» ωθώντας ύπουλα τους εργαζομένους να καταγγέλλουν συναδέλφους τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι κρύβεται πίσω από τις έτοιμες σάλτσες ντομάτας; Σειρά ανακλήσεων προκαλεί ανησυχία

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, στο ερωτηματολόγιο δεν θίγονται βασικά θέματα όπως η εντατικοποίηση, τα πολλά εργατικά ατυχήματα, οι χαμηλές αποδοχές, τα ωράρια εργασίας κλπ. ενώ όλη η διαδικασία ουσιαστικά αποτελεί μία προσπάθεια, απροσανατολισμού από τα κύρια προβλήματα της αλυσίδας που ενώ επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ενός «οικογενειακού» εργασιακού περιβάλλοντος, προβάλλεται και αποθεώνεται η σημασία της ατομικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ Εργαζομένων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Η εργοδοσία μας καλεί για ακόμα μία φορά να απαντήσουμε σε ερωτηματολόγιο που μέσα από τις ερωτήσεις του, επιχειρεί να στρέψει τη δυσαρέσκειά μας και το θυμό μας σε βολικά μονοπάτια για την ίδια, καλύπτοντας τις ευθύνες της. Μάλιστα, το πλασάρει σαν ανώνυμο όταν καλούμαστε να συμπληρώσουμε το όνομα του άμεσου υπεύθυνου και την ηλικία μας και στη συνέχεια να το βάλουμε μέσα σε αριθμημένο (!) φάκελο.

Συνεχίζει μια πολιτική φακελώματος αλλά και υποκριτικού ενδιαφέροντος για την ποιότητα της εργασίας μας στην επιχείρηση. Με ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική ζωή των εργαζομένων και σίγουρα δεν θα έπρεπε να αφορούν την επιχείρηση όπως αν «έχω έναν καλό φίλο/η στην Επιχείρηση» αλλά και με ερωτήσεις που καλλιεργούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, το «διαίρει και βασίλευε», αλλά και που απροκάλυπτα καλούν τους εργαζομένους ουσιαστικά να βάλουν «κουκούλα» και να δώσουν συναδέλφους τους. Μόνο αποστροφή μας προκαλεί η ερώτηση αν «Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παρέχουν παραγωγικό και ποιοτικό έργο» όταν πολλοί από μας υποφέρουμε από τα προβλήματα υγείας και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Στην ουσία αυτό που επιχειρείται είναι να φύγει κάθε ευθύνη που έχει η διοίκηση της επιχείρησης για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους που δουλεύουμε και αυτή να κατέβει στο επίπεδο των προϊσταμένων και των διευθυντών που η ίδια έχει επιλέξει για να υλοποιεί τους στόχους της εις βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην εργασία μας και αποτελούν καθημερινό θέμα προβληματισμού των συναδέλφων, όπως η εντατικοποίηση, τα πολλά εργατικά ατυχήματα, οι χαμηλές αποδοχές, τα ωράρια εργασίας κλπ., φαίνεται ότι δεν αποτελούν σημαντικά θέματα, ώστε ούτε καν για να ενταχθούν στο ερωτηματολόγιο.

Εκτός από το γεγονός, ότι η όλη διαδικασία ουσιαστικά αποτελεί μία προσπάθεια, απροσανατολισμού από τα κύρια προβλήματα όλων μας, παράλληλα προβάλλεται και αποθεώνεται η σημασία της ατομικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα. Η εργοδοσία επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ενός «οικογενειακού» εργασιακού περιβάλλοντος, όπου λειτουργούμε ως συμμέτοχοι στη πολιτική και στη λήψη των αποφάσεων της επιχείρησης. Στην πραγματικότητα συνεχώς αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων ενώ αυτοί μετράνε εκατομμύρια κέρδη όλα αυτά τα χρόνια. Αφήνουμε στην άκρη το υποκριτικό τους ενδιαφέρον και διαλέγουμε το δρόμο της διεκδίκησης μαζί με τα σωματεία και τους συναδέλφους μας. Έτσι μόνο μπορεί να ακουστεί η φωνή μας δυνατά και να έχουμε κατακτήσεις.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα