Ξενοφών Σταμπέλος
Χημικός, PhD Χημείας, MSc Οικονομική & Διοίκηση για Μηχανικούς.
ΓΕΝΝΗΣΗ / ΔΙΑΜΟΝΗ
Χίος / Χίος
ΣΠΟΥΔΕΣ
- ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ Χημείας
- Πτυχίο Χημείας
- MSC «Οικονομική & Διοίκηση για Μηχανικούς» με εξειδίκευση στη «Διοίκηση & Οικονομία Δημόσιων Οργανισμών & Φορέων»
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
- 1999-2005: Προϊστάμενος Παραγωγής & Ποιοτικού Ελέγχου – Χημικός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοκαλλιεργητών Χίου (Α.Σ.Ε.Χίου, «Κάμπος», Χυμοί – αναψυκτικά), Χίος
- 2001-2006: Διδάσκων, ΠΔ 407/80 (Λέκτορας), Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, [Αυτοδύναμη διδασκαλία Ανόργανης Χημείας, Χημείας, Βιολογίας], Χίος
- 2003-Σήμερα: Εκπαιδευτής σε ΚεΔιΒιΜ (πρώην ΚΕΚ)
- 2004-2008: Επιστημονικός Συνεργάτης (Επίκουρος καθηγητής), Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, Τμ. Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων [αυτοδύναμη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων και συνδιδασκαλία των εργαστηριακών μαθημάτων: Χημεία-Βιοχημεία Γεωργικών προϊόντων, Γεωργική Χημεία, Οργανική Χημεία, Χυμοποίηση-Οινολογία]
- 2005-2008: Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης – Χημικός, Μ. Κοράκης – Ε. Μαρίνου & ΣΙΑ Ο.Ε., Βιοτεχνία Χιακών Γλυκών, Χίος
- 2008-Σήμερα: Αναπληρωτής προϊστάμενος Τμ. Υπηρεσιών & Επαγγελμάτων Υγείας (ΠΕ Χημικών/Α΄) Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
- 2018-2019: Ακαδημαϊκός υπότροφος με σύμβαση έργου, για τη διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας στο Τμ. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
Τι χρειάζεται στην ζωή σας περισσότερο χρόνο από αυτό που διαθέτετε;
Οι άνθρωποι, οι παρέες, ο εαυτός μου
Για ποιο θέμα θα θέλατε να γνωρίζετε περισσότερα;
Καινοφανή τρόφιμα
Τι σας ξεκουράζει μετά από μια πιεστική ημέρα;
Βόλτα με τον Έκτορα (ο σκύλος μας)
Ποια η δυσκολότερη επαγγελματική απόφαση που έχετε πάρει;
Να αφήσω την επαγγελματική διαδρομή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να απασχοληθώ στο Δημόσιο τομέα
Αν αλλάζατε εντελώς επαγγελματικό προσανατολισμό σήμερα, ποια εργασία θα επιλέγατε;
Ακαδημαϊκή καρίερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Έχετε κάνει επαγγελματικά κάποιο λάθος για το οποίο θα θέλατε να ζητήσετε συγνώμη;
Ναι, από τον εαυτό μου που δεν έφυγα ένα χρόνο Αμερική για post-doc.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας;
Καφές
Ποια/ες θεωρείτε ότι ήταν από τις πιο σημαντικές σας ενέργειες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Οι ενέργειες για την κατοχύρωση του μανταρινιού «Χίου», του λικέρ και ούζου «Χίου»
Ποια είναι η καλύτερη μέρα του έτους για σας;
Η πρωτοχρονιά
Ποια τηλεοπτική εκπομπή δεν υπάρχει, αλλά θα έπρεπε;
Η μαγεία της χημείας στη μαγειρική & ζαχαροπλαστική
Ποιο ενδιαφέρον σου παραμένει άγνωστο για τους συναδέλφους σας;
Οι πτήσεις με ανεμόπτερο
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Κόκορας κοκκινιστός με χερίσια (χειροποίητα, φρέσκα) μακαρόνια
Εάν μπορούσα να εξαλείψω ένα κίνδυνο στην ασφάλεια των τροφίμων, αυτός θα ήταν ο μικροβιολογικός!
Τι ελπίζετε ότι δεν θα αλλάξει ποτέ;
Η ηρεμία που προσφέρει μια βαρκάδα στη θάλασσα
Ποιον θεωρείτε μέντορά σας, που συνέβαλε αποφασιστικά στον τρόπο της επαγγελματικής και επιστημονικής σκέψης σας;
Έχοντας εργαστεί σε διάφορους χώρους είχα την τύχη να συναντήσω πολλούς φωτισμένους ανθρώπους. Δεν γράφω ονόματα για να μην αδικήσω κάποια/ον
Ποιος/α θα ήθελες να καθίσει δίπλα σου σε μια πτήση 10 ωρών;
Τον παππού μου- που δεν ζει πλέον- να διηγείται ιστορίες από τα καράβια
Τι πρέπει να διδάσκουν στο σχολείο τα παιδιά, αλλά δεν διδάσκεται;
Την αγάπη για τη μάθηση
Σε ποιο μη επαγγελματικό θέμα θα μπορούσατε να κάνετε μια παρουσίαση 40 λεπτών χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία;
Προσκοπισμό
Εάν δεν χρειαζόταν να κοιμηθείτε, τι θα κάνατε με τον επιπλέον χρόνο;
Ενασχόληση με τα χόμπι
Ποια θα ήταν η πρώτη σας ερώτηση όταν ξυπνήσετε από λήθαργο 100 ετών;
Ποια είναι τρέχουσα έκδοση ISO 22000;;; (χιούμορ)
Εάν μπορούσατε να αναβαθμίσετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ολυμπιακό άθλημα, που θα ήταν αυτή ώστε να μπορούσατε να έχετε πιθανότητα να διεκδικήσετε ένα μετάλλιο;
Ψάρεμα
Τι υποψιάζεστε έντονα αλλά δεν έχετε καμία απόδειξη;
Ότι δεν θα φτάνει μια δεύτερη ζωή για να προλάβουμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε στην πρώτη
Εάν μπορούσατε να εξαλείψετε ένα κίνδυνο στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν θα επιλέγατε;
Μικροβιολογικό
Ποιόν Έλληνα επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων θαυμάζεις;
Όλους τους μικρούς δημιουργούς/παραγωγούς καινοτόμων προϊόντων
Αν γινόσασταν ένα είδος υπερνομοθέτη στην ασφάλεια τροφίμων, ποιόν/ους θα επιλέγατε να είναι τεχνικοί – επιστημονικοί σας σύμβουλοι;
Τις/τους συμφοιτήτριες/τητές μου στο πανεπιστήμιο και τους πρώην συναδέλφους από το ΤΕΙ που έχουν καταξιωθεί στο χώρο των τροφίμων