Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία μυωπίας: Πόσες ώρες την ημέρα σε κινητά και tablet αυξάνουν τον κίνδυνο;

Μελέτη απαντά στo πόσο επιδρά ο χρόνος ψηφιακής οθόνης στον κίνδυνο μυωπίας

ΑρχικήυγείαΕπιδημία μυωπίας: Πόσες ώρες την ημέρα σε κινητά και tablet αυξάνουν τον κίνδυνο;
spot_img

Μελέτη απαντά στo πόσο επιδρά ο χρόνος ψηφιακής οθόνης στον κίνδυνο μυωπίας

Ο επιπολασμός της μυωπίας αυξάνεται, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι έως το 2050, σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα την έχει. Αυτή η αύξηση συνδυάζεται με πρώιμη έναρξη, ταχύτερη εξέλιξη,  και μεγαλύτερη σοβαρότητα μυωπίας. Υποδεικνύει, επιπλέον, μια μελλοντική αύξηση του παγκόσμιου βάρους των απειλητικών για την όραση καταστάσεων που σχετίζονται με τη μυωπία, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και του γλαυκώματος.

- Advertisement -

Η προβλεπόμενη αύξηση των περιπτώσεων μυωπίας πιθανότατα τροφοδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επικρατούν στις αστικοποιημένες κοινωνίες, με κύριους συντελεστές να είναι οι αυξημένες δραστηριότητες κοντινής όρασης και ο μειωμένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους.  Η ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών συσκευών την τελευταία δεκαετία έχει εισαγάγει νέες μορφές δραστηριότητας κοντά στην εργασία. Στην έρευνα, ο ψηφιακός χρόνος οθόνης ορίζεται συνήθως ως η διάρκεια έκθεσης σε ηλεκτρονικές οθόνες, συμπεριλαμβανομένων smartphone, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, υπολογιστές και τηλεοράσεις, μετρούμενη είτε για μεμονωμένες συσκευές είτε ως συνδυασμένη χρήση.

Καθώς τα παιδιά αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τις έξυπνες συσκευές σε μικρότερες ηλικίες και περνούν περισσότερο χρόνο στις ψηφιακές οθόνες, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση του χρόνου ψηφιακής οθόνης με τη μυωπία.

Η συσχέτιση του χρόνου ψηφιακής οθόνης με τη μυωπία έχει τεκμηριωθεί, αλλά η συσχέτιση δόσης-απόκρισης και το όριο ασφαλούς έκθεσης παραμένουν ασαφή. Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open είχε στόχο να απαντήσει στο ερώτημα «Ποια είναι η σχέση δόσης-απόκρισης του χρόνου ψηφιακής οθόνης με τον κίνδυνο μυωπίας;». Η σχέση δόσης-απόκρισης , ή σχέση έκθεσης-απόκρισης , περιγράφει το μέγεθος της απόκρισης ενός οργανισμού , ως συνάρτηση της έκθεσης (ή των δόσεων ) σε ένα ερέθισμα μετά από ορισμένο χρόνο έκθεσης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις βάσεις δεδομένων PubMed, EMBASE, Cochrane Library, CINAHL και ClinicalTrials.gov απ΄όπου επιλέχθηκαν 45 ερευνητικά άρθρα με 335.524 συμμετέχοντες, που διερευνούν τη συσχέτιση της έκθεσης σε συσκευές ψηφιακής οθόνης (δηλαδή smartphone, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, υπολογιστές ή τηλεόραση) με αποτελέσματα που σχετίζονται με τη μυωπία (δηλαδή, επικρατούσα ή περιστατική μυωπία και το ποσοστό εξέλιξης της μυωπίας).

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχουν αυξημένες   πιθανότητες μυωπίας ανά ώρα ημερήσιου χρόνου οθόνης. Πιο συγκεκριμένα μια ημερήσια αύξηση 1 ώρας στον χρόνο ψηφιακής οθόνης συσχετίστηκε με 21% υψηλότερες πιθανότητες μυωπίας και το μοτίβο δόσης-απόκρισης εμφάνισε σιγμοειδές σχήμα, υποδεικνύοντας ένα δυνητικό όριο ασφαλείας λιγότερο από 1 ώρα ανά ημέρα έκθεσης, με αύξηση στις 4 ώρες έκθεσης. 

 Αυτά τα ευρήματα μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση για κλινικούς ιατρούς και ερευνητές και υπογραμμίζουν την ανάγκη να τελειοποιηθούν τα μοντέλα δόσης-απόκρισης για τον χρόνο ψηφιακής οθόνης και τον κίνδυνο μυωπίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας μυωπίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Dressing σαλάτας: Προσθέτοντας στο πιάτο νοστιμιά αλλά και 1002 κινδύνους…

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.

Πλήγμα στη μαφία τροφίμων: Δεκάδες συλλήψεις από Ευρωπαϊκές Αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ

Κατηγορούνται για «επιμελημένη απάτη με προϊόντα διατροφής υψηλής αξίας, όπως ακριβά τυριά και ελαιόλαδο, καθώς και εξοπλισμό κουζίνας για την παραγωγή πίτσας

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα