Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Ελπιδοφόρα έγκριση για εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΑρχικήυγείαΗΠΑ: Ελπιδοφόρα έγκριση για εξέταση αίματος που ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου
spot_img

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν αντικαθιστά την κολονοσκόπηση.

   Με στόχο την ανίχνευση του καρκίνου του παχέως εντέρου, ασθένεια που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη Δευτέρα μια εξέταση αίματος διευρύνοντας τις επιλογές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

- Advertisement -

   Σύμφωνα με το CBS News, η εξέταση που ονομάζεται Shield, από την εταιρεία Guardant Health, Inc., έχει εγκριθεί για τον έλεγχο ενηλίκων ηλικίας 45 ετών και άνω που διατρέχουν μέσο κίνδυνο για τη νόσο. Η έγκριση ακολουθεί τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από μια κλινική μελέτη της εξέτασης αίματος στις αρχές του έτους που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine τον Μάρτιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το τεστ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο 83% των ατόμων που είχαν επιβεβαιωθεί ότι είχαν τη νόσο που διέτρεχαν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.

    «Η έγκριση του FDA για το τεστ Shield είναι μια σημαντική νίκη για τους ασθενείς και ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή της Guardant Health να κατακτήσει τον καρκίνο με δεδομένα», δήλωσε ο συν-CEO της Guardant Health, AmirAli Talasaz σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.«Το Shield μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ώστε να μπορούμε να ανιχνεύσουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι θεραπεύσιμοι».

   Ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CBS News, Δρ. Jon LaPook, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health, είπε την εποχή της κλινικής μελέτης ότι μια εξέταση αίματος είναι ελκυστική επιλογή για προληπτικό έλεγχο, επειδή «είναι σχετικά εύκολο να γίνει και δεν υπάρχει «παράγοντας κρυστάλλου»».  Ωστόσο, δεν θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση, η οποία παραμένει το τρέχον χρυσό πρότυπο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Το χρυσό πρότυπο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση επειδή μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα πρώτα, πιο θεραπεύσιμα στάδια και μπορεί να βρει και να αφαιρέσει προκαρκινικούς πολύποδες προτού έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε καρκίνο», είπε ο LaPook.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ,  ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως. Το 2020, περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και περισσότεροι από 930.000 θάνατοι λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί παγκοσμίως. Συνολικά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ο οργανισμός προβλέπει 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου το 2024.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στη ζωή είναι περίπου 1 στους 23 για τους άνδρες και 1 στους 25 για τις γυναίκες. Ωστόσο, ο κίνδυνος κάθε ατόμου μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος από αυτό, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα