Προσδιορισμός των «ύπουλων» πηγών κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients αποκαλύπτει μια νέα λίστα με δημοφιλή τρόφιμα και ποτά η οποία δείχνει γιατί πολλοί ενήλικες, εν αγνοία τους, λαμβάνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη στην καθημερινή τους διατροφή. Οι επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών στην ανθρώπινη υγεία έχουν περιγραφεί ευρέως. Μια μετα-ανάλυση διατροφικών παρεμβάσεων υψηλής ποιότητας που στοχεύσε στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οδήγησε σε μείωση περίπου 30% στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και άλλων αιτιών θανάτου έχει συσχετιστεί με δίαιτες χαμηλότερες σε κορεσμένα λίπη. Παρόμοιες επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιομεταβολική υγεία έχουν συσχετιστεί με υψηλότερες προσλήψεις πρόσθετων σακχάρων
Πέρα από τις μεγαλύτερες πηγές κάθε διατροφικής κατηγορίας – πχ τυρί για κορεσμένα λιπαρά και αναψυκτικά για πρόσθετη ζάχαρη – η μελέτη εντοπίζει έναν μεγαλύτερο κατάλογο δημοφιλών πηγών που εξηγούν γιατί είναι τόσο δύσκολο να περιοριστούν τα λιπαρά και η ζάχαρη στο συνιστώμενο 10% των ημερήσιων θερμίδων. Με αυτή την υπερκατανάλωση απροσδόκητων πηγών όπως το κοτόπουλο και το κέτσαπ, για παράδειγμα, υπάρχει κίνδυνος για μια ποικιλία παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος.
Η νέα μελέτη, έχει στόχο να ανοίξει τα μάτια των καταναλωτών στις απροσδόκητες πηγές λίπους και ζάχαρης που προστίθενται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας – και ίσως να πείσει τους αγοραστές να διαβάσουν τις ετικέτες για να δουν πού βρίσκονται αυτές οι κρυφές πηγές, λένε οι ερευνητές.
«Το στήθος κοτόπουλου προωθείται ως τροφή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθεί να έχει λίγο κορεσμένο λίπος. Αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς τα τρόφιμα με μικρότερες ποσότητες προσθέτουν σιγά-σιγά κορεσμένα λίπη με μυστικό τρόπο στη διατροφή», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Christopher Taylor , καθηγητής και διευθυντής ιατρικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Είναι σημαντικό να μπορείς να καλύψεις λιγότερο από το 10% των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης από τους μεγάλους “συνεισφέροντες”, αλλά και να μπορείς να δεις σε ποιες άλλες επιλογές τροφίμων μπορεί να υπάρχουν κορεσμένα λιπαρά και προστιθέμενη ζάχαρη, είπε ο Taylor. Αυτό δεν αναγάγει αυτά τα τρόφιμα, απαραίτητα στα απαγορευμένα αλλά τελικά είναι καλό να γνωρίζουμε τι λαμβάνουμε και από τα υπόλοιπα πέραν πάσης υποψίας τρόφιμα.
Η επικεφαλής συγγραφέας Susan Schembre , αναπληρώτρια καθηγήτρια ογκολογίας στο Περιεκτικό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Georgetown στο Lombardi δήλωσε ότι υπάρχει και η αφθονία προστιθέμενης ζάχαρης: «Είναι παντού. Είναι σε τόσα πολλά απροσδόκητα φαγητά και συχνά σε εκπληκτικές ποσότητες», είπε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 36.378 ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας 19 ετών και άνω που είχαν συμμετάσχει από το 2005 έως το 2018 στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής . Η έρευνα συλλέγει 24ωρες διατροφικές ανακλήσεις από κάθε συμμετέχοντα – με λεπτομέρειες όχι μόνο τι, αλλά και πότε, όλα τα τρόφιμα και τα ποτά καταναλώθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες.
Συνολικά, οι κορυφαίες πηγές κορεσμένων λιπαρών ήταν το τυρί, η πίτσα, το παγωτό και τα αυγά. Οι κορυφαίες πηγές πρόσθετης ζάχαρης ήταν τα αναψυκτικά, το τσάι, τα ποτά φρούτων και τα κέικ και οι πίτες. Με βάση τη λίστα τροφίμων του USDA «What We Eat in America», άλλες κατηγορίες που συμβάλλουν στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών περιλαμβάνουν αλλαντικά, υποκατάστατα κρέμας, τηγανητές πατάτες και πλήρες γάλα. Οι κατηγορίες με προσθήκη ζάχαρης περιλαμβάνουν καρυκεύματα με βάση την ντομάτα, μπάρες δημητριακών, ενεργειακά ποτά και ψωμί με μαγιά.
Η ομάδα δημιούργησε μια εφαρμογή για στοχευμένη αξιολόγηση των «θρεπτικών συστατικών που προκαλούν ανησυχία» και έδειξε ότι αυτή η αναλυτική μέθοδος παρήγαγε μια αντιπροσωπευτική λίστα τροφίμων πίσω από την περισσότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετης ζάχαρης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης έδειξαν ότι συνολικά, τα κορεσμένα λιπαρά αποτελούσαν τουλάχιστον το 12% των θερμίδων της ημέρας και η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης κυμαινόταν από 14% έως 16% των θερμίδων.
Οι ερευνητές είπαν πως τελικά υπάρχουν τα τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και προστιθέμενη ζάχαρη που καταναλώνονται συχνά, αλλά υπάρχει επίσης αυτή η μικρότερη σωρευτική επίδραση τροφίμων που γενικά θεωρούνται υγιεινά, αλλά όλα συμβάλλουν λίγο.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου πατήστε ΕΔΩ.