Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PFAS σε πόσιμο νερό όλο και περισσότερων χωρών – Ανάγκη τροποποίησης των προτύπων

ΑρχικήΝέαPFAS σε πόσιμο νερό όλο και περισσότερων χωρών - Ανάγκη τροποποίησης των προτύπων
spot_img

Η Αυστραλία δεν διαθέτει αποτελεσματικούς επεξεργαστές νερού, σύμφωνα με ειδικό.

  Πριν λίγες μέρες, η Greenpeace μετά από εργαστηριακή ανάλυση που πραγματοποίησε η οποία βρήκε 18.000 θετικά τεστ σε πλωτές οδούς 16 περιοχών της Ιταλίας, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εγκαθιδρύσει εθνικό νόμο για τον περιορισμό των “για πάντα χημικών” PFAS. Όπως φαίνεται το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ιταλία. Χθες, ο Ian A. Wright, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Western Sydney, έφερε στο προσκήνιο τα πρότυπα όσον αφορά τα PFAS, λόγω της παρουσίας δυνητικά επικίνδυνων επιπέδων «για πάντα χημικών» που ανιχνεύονται σε παροχές πόσιμου νερού σε όλη την Αυστραλία. Αυτές περιλαμβάνουν ανθρωπογενείς χημικές ουσίες: σουλφονικό υπερφθοριοκτάνιο (γνωστό ως PFOS) και υπερφθοροκτανικό οξύ (PFOA). Ταξινομούνται στην ευρύτερη κατηγορία ουσιών ανά και πολυφθοροαλκυλίου ή χημικών ουσιών PFAS.

   Όπως λέει ο Wright στο TheConversation, οι προσμείξεις που βρίσκονται στο πόσιμο νερό της χώρας είναι οι ίδιες που προειδοποιούν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο με αναφορές να προειδοποιούν ότι «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης».

    Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (USEPA) έστειλε μήνυμα στη βιομηχανία νερού σε όλο τον κόσμο, όταν ανακοίνωσε αυστηρότερες συμβουλές για ασφαλή επίπεδα PFOS/PFOA στο πόσιμο νερό. Αυτά τα μειωμένα όρια θεωρήθηκαν ασφαλή στις προμήθειες στο μηδέν και έδωσε στη βιομηχανία ύδρευσης πέντε χρόνια για να εκπληρώσει τα νομικά επιβαλλόμενα όρια των 4 μερών ανά τρισεκατομμύριο.

    Δεν είναι ακόμη πλήρης η εικόνα των επιπτώσεων των PFOS/PFOA στην ανθρώπινη υγεία, καθώς εξακολουθούν να ανανεώνονται. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η βιοσυσσώρευση αυτών των χημικών ουσιών σε διάφορα όργανα του σώματος με την πάροδο του χρόνου. Η αυξημένη έκθεση των ανθρώπων σε αυτές τις χημικές ουσίες έχει συσχετιστεί με αρκετές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, που ωστόσο ίσως περάσουν αρκετά χρόνια για να αποκαλυφθούν, όπως ακριβώς έγινε με τον αμίαντο και το μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται έως και 20 χρόνια μετά την έκθεση στον αμίαντο). Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) θεωρεί το PFOA ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο και το PFOS ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

    Όπως τονίζει ο Wright, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα πόσιμου νερού από πολλές πιθανές πηγές, όπως μέσω της χρήσης τους σε πυροσβεστικούς αφρούς ή φυτοφάρμακα. Κανονικά, η συγκέντρωση αυτών των χημικών ουσιών στο νερό είναι απίστευτα μικρή. Και πολλές από τις συμβουλές για τη συγκέντρωσή τους παρέχονται σε διαφορετικές μονάδες. Μερικές φορές σε μικρογραμμάρια ή νανογραμμάρια. Η USEPA χρησιμοποιεί μέρη ανά τρισεκατομμύριο.

    Το ρεπορτάζ που επικαλείται ο Wright, αναφέρει δοκιμές νερού PFOS και PFOA που έγιναν σε πολλές διαφορετικές παροχές νερού σε όλη την Αυστραλία, εκ των οποίων οι περισσότερες ανίχνευσαν και τις δυο χημικές ουσίες, με την υψηλότερη συγκέντρωση PFOS 15,1–15,6 μέρη ανά τρισεκατομμύριο στο Glenunga, στη Νότια Αυστραλία. Η υψηλότερη συγκέντρωση PFOA αναφέρθηκε από μια μικρή παροχή νερού στο δυτικό Σίδνεϊ, όπου εντοπίστηκε στα 5,17-9,66 μέρη ανά τρισεκατομμύριο. 

  Μία από τις προφανείς προκλήσεις για την αυστραλιανή βιομηχανία νερού είναι ότι οι τρέχουσες διεργασίες επεξεργασίας νερού ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικές για την αφαίρεση PFOS ή PFOA. Έτσι ο Wright καταλήγει πως η αυστραλιανή βιομηχανία νερού πιθανότατα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τη μόλυνση από PFOS/PFAS στο πόσιμο νερό. Μαζί με τα χαμηλότερα όρια, οι ΗΠΑ δέσμευσαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε υποδομές νερού για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της επεξεργασίας του νερού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο