Ανάλυση μπλε και πράσινων μελανιών τατουάζ συμβατών με το REACH.
Εάν σκοπεύετε να κάνετε ένα τατουάζ, σκεφτείτε το εξής: Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Binghamton, State University of New York που εξέτασε πράσινα και μπλε μελάνια τατουάζ από την Ευρώπη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα περιείχαν συστατικά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα – και ορισμένα περιείχαν συστατικά που έχουν απαγορευτεί εντελώς.
Τα μελάνια τατουάζ στην Ευρώπη ελέγχονται από τους κανονισμούς καταχώρισης, αξιολόγησης, εξουσιοδότησης και περιορισμού των χημικών ουσιών (REACH) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θεσπίστηκαν το 2022. Αυτοί περιορίζουν τη χρήση περίπου 4.000 ουσιών και ορισμένων μελανιών, συμπεριλαμβανομένων των Pigment Blue 15:3 και Pigment Green 8, που έχουν απαγορευτεί εντελώς για χρήση σε μελάνια τατουάζ και μόνιμα μακιγιάζ και όλες οι ετικέτες πρέπει να περιλαμβάνουν ακριβή λίστα συστατικών.
Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον χημικό John Swierk του Πανεπιστημίου Binghamton , οι ερευνητές ανέλυσαν δέκα πράσινα και μπλε μελάνια από πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές που διανέμονται στην ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία όλα ισχυρίζονται ότι είναι συμβατά με τους κανονισμούς REACH.
Εννέα στα δέκα μελάνια που αναλύθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν συμβατά και τέσσερα περιείχαν απαγορευμένο υλικό. Το πολύμορφο του Pigment Blue 15 που βρέθηκε σε τέσσερα μελάνια δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί. Η πλειονότητα των μελανιών παρουσίασε ανακρίβειες ετικετών, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μη καταχωρημένης πολυ(αιθυλενογλυκόλης) και προπυλενογλυκόλης. Το εργαστήριο του Swierk είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια μελέτη μελανιών για τατουάζ στις ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι 45 από τα 54 μελάνια δεν ταίριαζαν με τα περιεχόμενα που αναγράφονται στην ετικέτα.
«Η δουλειά μας δεν μπορεί να πει τίποτα για την ασφάλεια των τατουάζ, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του ερωτήματος “Είναι ασφαλή τα τατουάζ;” είπε ο Swierk. «Εάν δεν ξέρουμε τι υπάρχει σε ένα μπουκάλι μελάνι για τατουάζ, τότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μπορεί να προκαλέσει ένα ανεπιθύμητο συμβάν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είτε πρόκειται για αλλεργική αντίδραση είτε για κάτι πιο σοβαρό. Ως ομάδα, δεν είμαστε κατά των τατουάζ, απλώς πιστεύουμε ότι οι πελάτες και οι καλλιτέχνες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι υπάρχει στα μελάνια που χρησιμοποιούν».
Το εργαστήριο του Swierk χρησιμοποίησε μια ποικιλία τεχνικών για την ανάλυση των μελανιών, με κύρια μέθοδο την ανάλυση Raman, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο της τέχνης για την αναγνώριση χρωστικών. Η μελέτη έδειξε δύο βασικά αποτελέσματα:
- Σχεδόν όλα τα μελάνια (9 στα 10) δεν ήταν συμβατά με τους κανονισμούς REACH. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς δεν αναφέρονται όλα τα συστατικά που περιέχουν, αλλά στην περίπτωση τεσσάρων μελανιών, αυτό οφείλεται στο ότι περιείχαν υλικά που απαγορεύονται ρητά από το REACH.
- Η κύρια μέθοδος, η φασματοσκοπία Raman, για τον προσδιορισμό της δομής του Pigment Blue 15 που χρησιμοποιείται, είναι αναξιόπιστη. Υπάρχουν τρεις κοινές δομές του Pigment Blue 15, αλλά μόνο μία είναι απαγορευμένη από το REACH. Οι ερευνητές έδειξαν ότι διαφορετικά όργανα δεν μπορούν να διακρίνουν με αξιοπιστία ποιο συστατικό σε ποια μορφή υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν έχουν εύκολο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν τη σωστή δομή Pigment Blue 15. Έτσι, θα προτείναμε ότι, όπως γράφεται επί του παρόντος, η απαγόρευση για το Pigment Blue 15 είναι ανεφάρμοστη.
«Υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με το βιβλίο που δεν τηρούνται, τουλάχιστον εν μέρει επειδή η επιβολή καθυστερεί», είπε ο Swierk. «Η εργασία μας δεν μπορεί να καθορίσει εάν τα προβλήματα με την ανακριβή σήμανση μελανιού για τατουάζ είναι σκόπιμα ή ακούσια, αλλά τουλάχιστον, υπογραμμίζει την ανάγκη για τους κατασκευαστές να υιοθετήσουν καλύτερα πρότυπα κατασκευής. Ταυτόχρονα, οι κανονισμοί που υπάρχουν στα βιβλία πρέπει να επιβληθούν και εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν, όπως υποστηρίζουμε στην περίπτωση του Pigment Blue 15, πρέπει να επανεκτιμηθούν».
Η εργασία, “Analysis of blue and green μελάνια τατουάζ συμβατής με το REACH”, δημοσιεύτηκε στο Analyst .
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.