Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βούτυρο κακάο: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για τις ουσίες που περιέχουν

ΑρχικήυγείαΒούτυρο κακάο: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για τις ουσίες που περιέχουν
spot_img

Σε δοκιμή αποκαλύφθηκε ότι 9 στα 19 προϊόντα βούτυρο κακάο περιέχουν βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία ουσίες.

Το χειμώνα, τα χείλη μας είναι συχνά ξηρά, αφυδατωμένα ή ακόμα και σκασμένα. Για να ανακουφιστούμε από αυτά τα συμπτώματα εφαρμόζουμε στα χείλη μας  lip balm γνωστό ως βούτυρο κακάο.  Πλούσιο σε ενυδατικούς, μαλακτικούς, θρεπτικούς και προστατευτικούς παράγοντες, πρέπει να καταπραΰνει τα χείλη χωρίς όμως να μας εκθέτει σε βλαβερές ουσίες.

Το γαλλικό καταναλωτικό μηνιαίο περιοδικό Que Choisir το 2017 είχε σημάνει συναγερμό, αποκαλύπτοντας ότι τα καλλυντικά προϊόντα προστασίας των χειλιών, περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες όπως ορυκτέλαια και συνθετικούς υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες ενώ πολλοί παραγωγοί βούτυρο κακάο, έχουν αλλάξει τα συστατικά τους, εντούτοις η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις 19 προϊόντων γνωστών εταιρειών, τα 9 εξακολουθούν να περιέχουν τοξικά συστατικά.

Τα επικίνδυνα συστατικά αναφέρονται στη συσκευασία ή στις διαδικτυακές πληροφορίες του προϊόντος ως βαζελίνη, παραφίνη η ακόμα και μικροκρυσταλλική cera. Ορισμένα είναι καρκινογόνα, άλλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις μετά από συσσώρευση στο ήπαρ ή στους λεμφαδένες. Αυτός είναι ο λόγος που τα ορυκτέλαια και οι συνθετικοί υδρογονάνθρακες απαγορεύονται στα τρόφιμα. Αλλά δεν είναι απαγορευμένοι στα καλλυντικά. Ωστόσο, όταν εφαρμόζονται στα χείλη, είναι πιθανό να καταποθούν.

Το περιοδικό εκτός από προϊόντα για ενήλικες ανέλυσε και προϊόντα για παιδιά στα οποία επίσης εντόπισε επικίνδυνες ουσίες. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν γεύσεις φρούτων. Το Que Choisir δεν δίστασε μάλιστα να «βγάλει στα μανταλάκια» τις συγκεκριμένες μάρκες βούτυρο κακάο περιέχουν επικίνδυνα συστατικά τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο