Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήυγείαΥψηλότερος κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2
spot_img

Μελέτη τονίζει τη σημασία τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα, και το αντίστροφο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων για 17 εκατομμύρια άτομα, που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη.

- Advertisement -

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ναμ Νγκουγιέν από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, προχώρησαν στη μετα-ανάλυση δεδομένων από 14 μελέτες που διεξήχθησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν ηλικίας 50-70 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άσθμα και ο διαβήτης έχουν αμοιβαία σχέση: τα άτομα με άσθμα έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα χωρίς άσθμα. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι δύο παθήσεις μπορεί να έχουν κάποιες από τις ίδιες υποκείμενες αιτίες ή να έχουν άλλους κοινούς παράγοντες. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία (όπως αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL και των τριγλυκεριδίων και η μείωση της HDL), φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για άσθμα όσο και για διαβήτη τύπου 2. Εντοπίστηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του άσθματος, αλλά όχι με τη διάρκεια του άσθματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τη σημασία του ελέγχου για άσθμα, όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης τύπου 2 και για διαβήτη τύπου 2 όταν διαγιγνώσκεται άσθμα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.

Σήμα κινδύνου για τη δημόσια υγεία – Ανακαλύφθηκε άγνωστο έως σήμερα στέλεχος σαλμονέλας από Ιταλούς ερευνητές

Εμφάνιση Salmonella enterica που φέρει γονίδιο καρβαπενεμάσης bla OXA-181 στην Ιταλία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα