Ασφάλεια του σιροπιού ισομαλτουλόζης (αποξηραμένου) ως νέας τροφής σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.
Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το σιρόπι ισομαλτουλόζης (αποξηραμένο) ως νέο τρόφιμο (NF) για χρήση σε τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό.
Η ισομαλτουλόζη ανήκει στην ομάδα των σπάνιων σακχάρων. Τα σπάνια σάκχαρα, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, υπάρχουν φυσικά σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα σπάνια σάκχαρα τείνουν να μην προσδίδουν έντονες ανεπιθύμητες επιγεύσεις ενώ προσφέρουν και μια πιο καθαρή και πιο πράσινη εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες. Περισσότεροι από 40 διαφορετικοί τύποι σπάνιων σακχάρων έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν ανεπαίσθητες διαφορές στη χημική τους δομή σε σύγκριση με τα παραδοσιακά σάκχαρα. Η ισομαλτουλόζη που υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και στο μέλι, γνωστή και με τις κοινές ονομασίες παλατινόζη και λυλόζη, έχει ιστορικό χρήσης σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, π.χ. ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Κορέα και έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Κίνα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EFSA η ισομαλτουλόζη αποτελείται από ένα μείγμα μονο- και δισακχαριτών σε μορφή σκόνης, που αποτελείται κυρίως από ισομαλτουλόζη (≥ 75%) και τρεαλουλόζη (< 13%) και περιέχει λιγότερο από 7% νερό. Ο αιτών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το NF ως αντικατάσταση της σακχαρόζης που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του σε βρεφικά παρασκευάσματα και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.
Η ασφάλεια του NF αξιολογήθηκε με βάση τα διαθέσιμα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ισομαλτουλόζη και τα μείγματα ισομαλτουλόζης και τρεαλουλόζης. Η ομάδα λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, τον χαρακτηρισμό σύνθεσης και τη διαδικασία παραγωγής του NF, έκρινε ότι τα δεδομένα αυτά ήταν επαρκή για να συμπεράνει ότι το NF είναι εξίσου ασφαλές με τη σακχαρόζη.