Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αστική γεωργία έχει 6 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τη συμβατική σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΗ αστική γεωργία έχει 6 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από τη συμβατική σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται σε αστικά αγροκτήματα και κήπους έχουν πολλαπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με τα συμβατικά παραγόμενα τρόφιμα.

Η αστική γεωργία, η πρακτική της γεωργίας εντός των ορίων μιας πόλης, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως και διαφημίζεται ως ένας τρόπος να γίνουν οι πόλεις και τα αστικά συστήματα τροφίμων πιο βιώσιμα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μεταξύ 20% και 30% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού ασχολείται με κάποια μορφή αστικής γεωργίας.

Παρά τις ισχυρές ενδείξεις για τα κοινωνικά και διατροφικά οφέλη της αστικής γεωργίας, το αποτύπωμα άνθρακα της παραμένει ανεπαρκώς μελετημένο. Οι περισσότερες προηγουμένως δημοσιευμένες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε υψηλής τεχνολογίας, ενεργοβόρες μορφές UA – όπως κάθετες φάρμες και θερμοκήπια σε ταράτσες – παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των αστικών αγροκτημάτων είναι σαφώς χαμηλής τεχνολογίας: καλλιέργειες που καλλιεργούνται στο έδαφος σε υπαίθρια οικόπεδα.

Μια νέα διεθνής μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε δεδομένα από 73 αστικά αγροκτήματα και κήπους σε πέντε χώρες (Γαλλία, Γερμανία,  Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και  Ηνωμένες Πολιτείες) , και είναι η μεγαλύτερη δημοσιευμένη μελέτη για τη σύγκριση των αποτυπωμάτων άνθρακα της αστικής και της συμβατικής γεωργίας. Για κάθε τοποθεσία, οι ερευνητές υπολόγισαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα που σχετίζονται με υλικά και δραστηριότητες στο αγρόκτημα κατά τη διάρκεια ζωής του αγροκτήματος. Οι εκπομπές, εκφρασμένες σε κιλά ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα ανά μερίδα φαγητού, συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τρόφιμα που παράγονται με συμβατικές μεθόδους.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε αστικά αγροκτήματα και κήπους έχουν αποτύπωμα άνθρακα που είναι, κατά μέσο όρο, έξι φορές μεγαλύτερο από τα συμβατικά καλλιεργούμενα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα που παράγονται μέσω της αστικής γεωργίας εκπέμπουν 0,42 κιλά ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα ανά μερίδα, έξι φορές υψηλότερα από τα 0,07 kg CO 2 e ανά μερίδα συμβατικής καλλιέργειας.Ωστόσο, μερικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται στις πόλεις ισοδυναμούσαν ή ξεπέρασαν τις αποδόσεις της συμβατικής γεωργίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι ντομάτες που καλλιεργούνται στο έδαφος υπαίθριων αστικών αγροτεμαχίων είχαν χαμηλότερη ένταση άνθρακα από τις ντομάτες που καλλιεργούνται σε συμβατικά θερμοκήπια, ενώ η διαφορά εκπομπών μεταξύ συμβατικής και αστικής γεωργίας εξαφανίστηκε για καλλιέργειες που μεταφέρονται με αέρα όπως τα σπαράγγια.

«Οι εξαιρέσεις που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη μας υποδηλώνουν ότι οι επαγγελματίες της αστικής γεωργίας μπορούν να μειώσουν τις κλιματικές επιπτώσεις τους καλλιεργώντας καλλιέργειες που συνήθως καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή με αερομεταφορές, εκτός από την πραγματοποίηση αλλαγών στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του χώρου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Jason. Hawes , διδακτορικός φοιτητής στο UM’s School for Environment and Sustainability. Οι περισσότερες από τις κλιματικές επιπτώσεις στα αστικά αγροκτήματα οφείλονται στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους – την υποδομή είπαν οι ερευνητές προσθέτοντας πως αυτές οι φάρμες λειτουργούν συνήθως μόνο για λίγα χρόνια ή μια δεκαετία, επομένως τα αέρια του θερμοκηπίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των υλικών δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Η συμβατική γεωργία, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ αποτελεσματική και δύσκολο να ανταγωνιστεί.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις βέλτιστες πρακτικές ζωτικής σημασίας για να γίνει η αστική γεωργία χαμηλής τεχνολογίας πιο ανταγωνιστική ως προς τον άνθρακα με τη συμβατική γεωργία:

  • Επέκταση της διάρκειας ζωής των υποδομών. Επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των υλικών και κατασκευών UA, όπως υπερυψωμένα κρεβάτια, υποδομές κομποστοποίησης και υπόστεγα. Ένα υπερυψωμένο κρεβάτι που χρησιμοποιείται για πέντε χρόνια θα έχει περίπου τετραπλάσιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανά μερίδα φαγητού, από ένα υπερυψωμένο κρεβάτι που χρησιμοποιείται για 20 χρόνια.
  • Χρησιμοποιήστε τα αστικά απόβλητα ως εισροές UA. Διατηρήστε τον άνθρακα συμμετέχοντας σε «αστική συμβίωση», η οποία περιλαμβάνει την παροχή δεύτερης ζωής σε χρησιμοποιημένα υλικά, όπως οικοδομικά σκουπίδια και απορρίμματα κατεδάφισης, που είναι ακατάλληλα για νέες κατασκευές αλλά δυνητικά χρήσιμα για UA. Η πιο γνωστή συμβιωτική σχέση μεταξύ πόλεων και UA είναι η κομποστοποίηση. Η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση βρόχινου νερού και ανακυκλωμένου γκρίζου νερού για άρδευση.
  • Δημιουργήστε υψηλά επίπεδα κοινωνικών παροχών. Σε μια έρευνα που διεξήχθη για τη μελέτη, οι αγρότες και οι κηπουροί της UA ανέφεραν σε συντριπτική πλειοψηφία βελτιωμένη ψυχική υγεία, διατροφή και κοινωνικά δίκτυα. Αν και η αύξηση αυτών των «μη διατροφικών εκροών» της UA δεν μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα, «οι αναπτυσσόμενοι χώροι που μεγιστοποιούν τα κοινωνικά οφέλη μπορούν να υπερβούν τη συμβατική γεωργία όταν τα οφέλη της UA εξετάζονται ολιστικά», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. https://news.umich.edu/food-from-urban-agriculture-has-carbon-footprint-6-times-larger-than-conventional-produce-study-shows/
  • DOI 10.1038/s44284-023-00023-3

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο