Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
8.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λεοντόφαρο και Λαγοκέφαλος : Ψάρια «εισβολείς» στη Μεσόγειο – Οι προτάσεις αντιμετώπισης

ΑρχικήΝέαΑλιείαΛεοντόφαρο και Λαγοκέφαλος : Ψάρια «εισβολείς» στη Μεσόγειο – Οι προτάσεις αντιμετώπισης
spot_img

Οι δράσεις που πρότεινε στη EUMED-9 ο Αυγενάκης.

Με απόφαση για ενιαία στάση απέναντι στα κοινά προβλήματα, ώστε η φωνή του αγροτικού νότου της ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά στα ευρωπαϊκά fora, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 9 χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED-9), η οποία συνήλθε για πρώτη φορά, στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

- Advertisement -

Η ομάδα των EUMED-9, έχει συνεδριάσει στο παρελθόν για ζητήματα που αφορούν οικονομική ή μεταναστευτική πολιτική, αλλά για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία, επιδιώχθηκε η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των 9 ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα οποία είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Στη εισήγησή του ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο φαινόμενο με τα ψάρια εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα ή τον Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, που πλήττει κυρίως – μέχρι στιγμής- την Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόκειται για το λεοντόψαρο, τον λαγοκέφαλο και τον μπλε κάβουρα. Ωστόσο ο λαγοκέφαλος, ο οποίος προκαλεί μεγάλη ζημιά στα δίχτυα των αλιέων και είναι δηλητηριώδης, επεκτείνεται γρήγορα και έχει εγκατασταθεί στις ακτές της Ελλάδας, της  Κύπρου, της Ιταλίας και της Κροατίας (επίσης εμφανίζεται περιστασιακά στη Μάλτα, τη Γαλλία και την Ισπανία).

Η εκτίμηση είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ερευνώνται τρόποι αντιμετώπισης όπως η πρόβλεψη αποζημίωσης για τις απώλειας που υφίστανται οι αλιείς και η επιδότηση αλίευσης των συγκεκριμένων τοξικών ψαριών.

Βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση των μικρών αλιέων και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών μας ινστιτούτων και των αρμόδιων φορέων μας, προκειμένου να αναπτύξουμε αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων μας. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν δίνει τα στοιχεία των εταιρειών τροφίμων που πουλάνε μη ασφαλή τρόφιμα;

"Η δημόσια υγεία δεν είναι παίξε γέλασε - Οι τεράστιες υπαρκτές ευθύνες του ανύπαρκτου ΕΦΕΤ για το "επτασφράγιστο μυστικό" των επωνυμιών των εταιρειών, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία..."

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι σάπιου και ακατάλληλου κρέατος από αποθήκες και ελληνικά εστιατόρια (Δείτε Φωτογραφίες)

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος που έχει κατασχεθεί συνολικά μέχρι τώρα σε ολόκληρη τη χώρα

Βοηθάει η κανέλα στην απώλεια βάρους; Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά

Η σύσταση του Νίκου Ζορζοβίλη, BSc Dietetics – MSc Sport Nutrition, σχετικά με την κατανάλωση κανέλας για απώλεια βάρους
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα