Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η «κοινοτοπία» για το πρωινό γεύμα επιβεβαιώνεται αλλά όχι απόλυτα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ «κοινοτοπία» για το πρωινό γεύμα επιβεβαιώνεται αλλά όχι απόλυτα
spot_img

Το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό ενισχύει τον κορεσμό και τη συγκέντρωση.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ διατροφής και γνωστικής λειτουργίας και τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να βελτιώσει τη συγκέντρωση. Αυτή είναι σημαντική γνώση σε μια κοινωνία με αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ από τους ανθρώπους που δεν τρώνε πρωινό και τα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα έχουν γενικά αποδειχθεί ότι έχουν αυξημένη επίδραση κορεσμού σε σύγκριση με τα πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επομένως, η ιδέα ήταν να ελεγχθεί εάν ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη μεγαλύτερου κορεσμού κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

“Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.” Αυτή είναι μια πολυφορεμένη κοινοτοπία που ποτέ δεν είχε μεγάλη βάση σε επιστημονικά στοιχεία. Αλλά η παρούσα μελέτη διερεύνησε πώς διαφορετικοί τύποι πρωινού επηρεάζουν τον κορεσμό και τη συγκέντρωση και έχει προσθέσει “νέα καύσιμα στο παλιό κλισέ”. Η μελέτη παρακολούθησε 30 παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι γυναίκες κατανάλωναν πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες ή καθόλου πρωινό.

Η αίσθηση κορεσμού των γυναικών, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη μετρήθηκαν το μεσημέρι. Μετρήθηκε επίσης η συνολική ημερήσια ενεργειακή τους πρόσληψη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να ολοκληρώσουν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό με skyr (ένα ξινόγαλο) και βρώμη αύξησε τον κορεσμό και τη συγκέντρωση στους συμμετέχοντες, αλλά δεν μείωσε τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη σε σύγκριση με την παράλειψη πρωινού ή την κατανάλωση πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες», λέει η Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και PhD στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, η λύση δεν είναι τόσο απλή, λέει η Mette Hansen: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού, κάτι που είναι θετικό όσον αφορά την πρόληψη της αύξησης βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι για να είναι αποτελεσματική αυτή η διατροφική στρατηγική, δεν αρκεί να τρώτε μόνο ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό.

Η δυνατότητα αντικατάστασης μιας πλούσιας σε υδατάνθρακες διατροφής με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να φανεί σαφώς στα αποτελέσματα κορεσμού που μετρήθηκαν στη μελέτη.

Αρκετά από τα άτομα είχαν δυσκολία να καταναλώσουν ολόκληρο το πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό που αποτελείται από skyr και βρώμη. «Είναι ενδιαφέρον ότι μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην επίδραση κορεσμού δύο διαφορετικών γευμάτων με την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αν οι γυναίκες στο πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες το μέγεθος του γεύματος, είναι πιθανό ότι θα είχαν καταναλώσει περισσότερο φαγητό και επομένως περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Για να γίνει η σύγκριση τους σέρβιραν ψωμί και μαρμελάδα από ό,τι την ημέρα που τους έδιναν skyr και βρώμη», εξηγεί η Mette Hansen.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, αν και η μελέτη έχει παράσχει σημαντικές πληροφορίες, έχει επίσης τους περιορισμούς της, επειδή μόνο υπέρβαρες νεαρές γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη. Η μελέτη βασίζεται επίσης σε σχετικά βραχυπρόθεσμες παρατηρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα πώς οι μακροπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και το βάρος.

Ως εκ τούτου, η Mette Hansen επισημαίνει ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πώς τα διαφορετικά είδη τροφίμων επηρεάζουν την υγεία με την πάροδο του χρόνου. «Έχουμε ήδη νέα δεδομένα που προέρχονται από μια δοκιμή όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είτε πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί πώς οι διαφορετικοί τύποι πρωινού επηρεάζουν τη σύνθεση του σώματος και άλλες παραμέτρους όπως η μικροχλωρίδα και τα επίπεδα χοληστερόλης», λέει η Mette Hansen.

Σύμφωνα με την Mette Hansen, τα αποτελέσματα αυτών των μελετών μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο στοχευμένων διατροφικών συστάσεων στο μέλλον.

Πηγή:Υλικό που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Aarhus.


Αναφορά: L.B. Dalgaard, D.Z. Kruse, Κ. Norup, B.V. Andersen, Μ. Hansen. Ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχύει τον κορεσμό και τη γνωστική συγκέντρωση πριν από το μεσημεριανό γεύμα σε νεαρές γυναίκες με υπερβολικό βάρος στην παχυσαρκία: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη διασταυρούμενη μελέτηΕφημερίδα της γαλακτοκομικής επιστήμης, 2023; DOI: 10.3168/JDS.2023-24152

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο