Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική μελέτη: Η αντικατάσταση κρέατος με μυκοπρωτεΐνη μειώνει την κακή χοληστερόλη κατά 10%

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕπιστημονική μελέτη: Η αντικατάσταση κρέατος με μυκοπρωτεΐνη μειώνει την κακή χοληστερόλη κατά 10%
spot_img

Σημαντική επιστημονική εξέλιξη για τη διατροφή και την υγεία.

Η τακτική αντικατάσταση του κρέατος με μυκοπρωτεΐνη, όπως το Quorn, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 10%, κάτι που είναι συγκρίσιμο με τη μετάβαση σε μεσογειακή ή vegan διατροφή. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition, βρήκε επίσης ότι η υποκατάσταση της ζωικής διατροφής με Quorn, μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και τις συγκεντρώσεις του πεπτιδίου c που σχετίζονται με τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυκοπρωτεΐνη – η πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που είναι το κύριο συστατικό του Quorn – μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαχείριση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Ο Δρ George Pavis, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ηγήθηκε της μελέτης και είπε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα και τι σημαίνουν για τη δημόσια υγεία. Προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες, όπου όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται ελέγχονται και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης ρυθμίζεται, έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η καθημερινή κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης μειώνει την κακή χοληστερόλη. Αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που διερευνά τον αντίκτυπο μιας τέτοιας διατροφικής παρέμβασης σε ένα πραγματικό περιβάλλον, στο σπίτι, όπου οι συμμετέχοντες δεν ήταν περιορισμένοι ως προς το τι άλλο κατανάλωναν ή έκαναν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 72 υπέρβαροι ενήλικες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν κρέας και προϊόντα ψαριών σε καθημερινή βάση ως μέρος της κανονικής τους διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν προϊόντα Quorn – αποκάλυψε επίσης περαιτέρω οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 180 γραμμάρια προϊόντων Quorn σε καθημερινή βάση – που ισοδυναμούν με δύο μερίδες κιμά Quorn – είδαν μείωση 10% στην «κακή» LDL χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης τεσσάρων εβδομάδων. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης κατά 0,3 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mmol/l) σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η έρευνα έχει δείξει πώς οι πιο χονδρικές υγιεινές διατροφικές αλλαγές, όπως η μετάβαση σε μια μεσογειακή ή vegan δίαιτα, θα προσφέρουν συνήθως 0,2 – O,3 mmol/l μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης μετά από 12 εβδομάδες. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ σημείωσαν επίσης ότι οι τυπικές δόσεις ατορβαστατίνης, της πιο δημοφιλής στατίνης που συνταγογραφείται από το NHS για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, συνήθως αποφέρουν μείωση 0,3 – 1,3 mmol/l μετά από 12 μήνες.

Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, η μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης κατά 0,39 mmol/l σχετίζεται με 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής. Με φαρμακευτικές δοκιμές που υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις αυξάνονται γραμμικά με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές πρότειναν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα βελτιώνονται ακόμη περισσότερο όταν το Quorn καταναλώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι συγκεντρώσεις του πεπτιδίου c συνδέονται συνήθως με διαβήτη και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από κάθε αιτία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν προϊόντα Quorn παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, πτώση 13 τοις εκατό στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και 27 τοις εκατό πτώση στις συγκεντρώσεις του πεπτιδίου c, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Με τα τρέχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς η μυκοπρωτεΐνη θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που σήμερα κοστίζει περίπου 14 δισεκατομμύρια £ ένα χρόνο για θεραπεία.

Ο Sam Blunt, διευθυντής βιωσιμότητας και εταιρικών υποθέσεων της Quorn, δήλωσε: «Οι πιθανές επιδράσεις της μυκοπρωτεΐνης του Quorn στη μείωση της χοληστερόλης εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και, έκτοτε, πολυάριθμες μελέτες μας βοήθησαν να κατανοήσουμε περισσότερα για την έκταση της διαχείρισης της χοληστερόλης. δυνατότητες, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες που θεωρείται ότι παίζει βασικό ρόλο σε αυτό.

«Ενώ τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής είναι ξεκάθαρα, δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει και αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πώς, με την απλή εισαγωγή προϊόντων Quorn στη διατροφή τους σε τακτική βάση, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν γρήγορα τα επίπεδα χοληστερόλης τους και να βελτιώσουν υγεία της καρδιάς με ελάχιστη προσπάθεια».

Το κύριο συστατικό σε όλα τα προϊόντα Quorn είναι η μυκοπρωτεΐνη,μια φυσική προέλευση χωρίς κρέας σούπερ πρωτεΐνη που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και μια πλήρης πηγή αμινοξέων. Η Quorn είναι μια μάρκα προϊόντων υποκατάστατων κρέατος. Το Quorn προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και πωλείται κυρίως στην Ευρώπη, αλλά είναι διαθέσιμο σε 14 χώρες. Η μάρκα ανήκει στη μητρική εταιρεία Monde Nissin.

Το Quorn πωλείται τόσο ως συστατικό μαγειρέματος όσο και ως υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιείται σε μια σειρά από προσυσκευασμένα γεύματα. Αν και όλα τα προϊόντα Quorn προσφέρουν επιλογές για χορτοφάγους, δεν προσφέρουν όλα επιλογές για vegan. Όλες οι τροφές Quorn περιέχουν ως συστατικό μυκοπρωτεΐνη , η οποία προέρχεται από τον μύκητα Fusarium venenatum. Στα περισσότερα προϊόντα Quorn, η καλλιέργεια του μύκητα ξηραίνεται και αναμιγνύεται με ασπράδι αυγού, το οποίο λειτουργεί ως συνδετικό, και στη συνέχεια προσαρμόζεται στην υφή και συμπιέζεται σε διάφορες μορφές. Η vegan σύνθεση χρησιμοποιεί πρωτεΐνη πατάτας ως συνδετικό αντί για ασπράδι αυγού.

Η μελέτη, με τίτλο « Μια διατροφική παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων με τρόφιμα που περιέχουν μυκοπρωτεΐνη μειώνει τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στον ορό σε ενήλικες υπέρβαρους που κατοικούν στην κοινότητα: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή » δημοσιεύεται στο Clinical Nutrition Journal.

DOI

10.1016/j.clnu.2024.01.023

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο