Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλία: Κατασχέθηκαν  552.400 συμπληρώματα διατροφής (Video)

ΑρχικήΝέαΑλιείαΙταλία: Κατασχέθηκαν  552.400 συμπληρώματα διατροφής (Video)
spot_img

Μεγάλη επιχείρηση της Guardia di Finanza για παράνομα προϊόντα.

Μετά από πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω υπηρεσιών παρακολούθησης, παρατήρησης, διαβούλευσης με τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί το Σώμα και διασταύρωση των αποτελεσμάτων – και μετά από πρόσβαση στα γραφεία των προσδιοριζόμενων εταιρειών και στις τοπικές τους μονάδες η Guardia di Finanza κατέσχεσε 920.350 προϊόντα που αφορούσαν απομιμήσεις, συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα χωρίς απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας.

Η συνολική εμπορική αξία των κατασχεθέντων εμπορευμάτων ανέρχεται σε πάνω από 400.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, από τα 920.350 παράνομα αντικείμενα που κατασχέθηκαν, τα 337.200 ανήκουν σε προϊόντα απομίμησης, τα 552.400 είναι συμπληρώματα διατροφής που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Νομοθετικού Διατάγματος 169/2004 (εφαρμογή της Οδηγίας 2002/46/ΕΚ) και του αρ. 30.750 δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας κατά παράβαση του Κώδικα Καταναλωτή (Ν.Δ. 206/05 άρθρα 6,7,9). 

Τα προϊόντα κατασχέθηκαν τόσο επειδή δεν είχαν κανένα δικαιολογητικό σχετικά με την εισαγωγή τους στη χώρας και την εμπορία προϊόντων που αποδίδονται σε εθνικές και διεθνείς μάρκες μόδας και επειδή δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων που προσφέρονται προς πώληση. Ειδικότερα, τα αντικείμενα που υπόκεινται σε κατάσχεση δεν συμμορφώνονταν με τις νομικές διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες το εμπόριο στην εθνική επικράτεια οποιουδήποτε προϊόντος ή συσκευασίας δεν φέρει, σε ευδιάκριτες και ευανάγνωστες μορφές, πληροφορίες για τον κατασκευαστή ή/και τον εισαγωγέα, χώρα προέλευσης, παρουσία υλικών ή/και ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ανθρώπους, πράγματα ή περιβάλλον καθώς και οδηγίες και τυχόν προφυλάξεις σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση ή όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στα ιταλικά για τους σκοπούς της ασφαλούς χρήσης του προϊόντος , κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Καταναλωτή (Ν.Δ. 206/05) και τέλος επειδή δεν περιέχουν τις ενδείξεις της ονομασίας του τροφίμου και, τις προειδοποιήσεις και τη διατροφική επίδραση (Ν.Δ. 169/2004 – άρθ. 6 γ.1 και 4).

Το παράνομο εμπόριο απομιμήσεων και παράνομων προϊόντων εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα των εμπορικών δραστηριοτήτων και την ευημερία των καταναλωτών και αποτελεί, ταυτόχρονα, ουσιαστική πηγή εισοδήματος για το οργανωμένο έγκλημα.

Για τους καταναλωτές, τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και τα παράτυπα προϊόντα ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία καθώς και θέτουν σε κίνδυνο την ασυνείδητη ικανοποίησή τους.

Για τους κατόχους δικαιωμάτων και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στο εμπόριο, η παραποίηση και τα παράτυπα και μη ασφαλή προϊόντα προκαλούν σοβαρές οικονομικές απώλειες, ενώ για τις κυβερνήσεις, τέτοιες παράνομες δραστηριότητες μεταφράζονται σε δημοσιονομικές ζημίες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα