Ελάχιστες οι υγιεινές επιλογές στα παιδικά μενού σύμφωνα με έρευνα του FSA.
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) αποκάλυψε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τοπικά συμβούλια, σχετικά με τα παιδικά γεύματα που σερβίρονται σε εστιατόρια στη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι οικογένειες (πλέον) τρώνε τακτικά έξω και έτσι οι επιχειρήσεις τροφίμων όπως τα εστιατόρια, τα καταστήματα γρήγορου φαγητού και οι καφετέριες έχουν σημαντική επιρροή στη διατροφή των καταναλωτών. Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού τείνουν να είναι υψηλότερα σε ενέργεια, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και χαμηλότερα σε φρούτα και λαχανικά από τα γεύματα που παρασκευάζονται στο σπίτι, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα τοπικά συμβούλια στη Βόρεια Ιρλανδία διεξήγαγαν έρευνα για τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα στα παιδιά όταν τρώνε έξω και το θρεπτικό περιεχόμενο αυτού του τροφίμου.
Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, η οποία τιτλοφορείται What’s on the Children’s Menu περιλαμβάνουν:
Η επιλογή ήταν περιορισμένη στα παιδικά μενού και λίγες υγιεινές επιλογές ήταν διαθέσιμες.
Τα πιο δημοφιλή παιδικά γεύματα ήταν τηγανητό κοτόπουλο και πατατάκια, λουκάνικα και πατατάκια και ένα μπιφτέκι και πατατάκια.
Τα πιο δημοφιλή παιδικά γεύματα ήταν πλούσια σε ενέργεια, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι –
- Το 43% των γευμάτων περιείχε περισσότερο από το ήμισυ της μέσης ποσότητας ενέργειας που συνιστάται για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών.
- Το 47% των γευμάτων περιείχε περισσότερο από το ήμισυ της μέσης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που συνιστώνται για παιδιά ηλικίας 5 ετών.
- Το 70% των γευμάτων περιείχε περισσότερο από το ήμισυ της μέγιστης ποσότητας αλατιού που συνιστάται για παιδιά ηλικίας 5 ετών.
Τα πατατάκια ήταν διαθέσιμα ως συνοδευτικά με το 72% των γευμάτων στα παιδικά μενού ενώ τα λαχανικά ήταν διαθέσιμα με το 24% των γευμάτων.
Συζητώντας το εύρος της έρευνας, ο Alexis Gamble, Διευθυντής Περιβαλλοντικής Υγείας, ο οποίος εκπροσωπεί τα τοπικά συμβούλια στο NI που πραγματοποίησαν την έρευνα, είπε:
«Η έρευνα ενσωμάτωσε μια έρευνα με ιδιοκτήτες και διευθυντές εστιατορίων, ανάλυση παιδικών μενού από εστιατόρια και διατροφική ανάλυση δημοφιλών παιδικών γευμάτων που σερβίρονται σε εστιατόρια στη Βόρεια Ιρλανδία. Λειτουργοί Περιβαλλοντικής Υγείας από τα έντεκα τοπικά συμβούλια της Βόρειας Ιρλανδίας συμμετείχαν ενεργά σε κάθε πτυχή, διενεργώντας έρευνες και επιβλέποντας τη συλλογή παιδικών γευμάτων για διατροφική ανάλυση. Ήταν μια εκτεταμένη διαδικασία, η οποία δημιούργησε μια εικόνα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση της εργασίας για την υποστήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων για να κάνουν το φαγητό που σερβίρουν στα παιδιά πιο υγιεινά».