Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η πιο συχνή γαστρεντερική νόσος στην Ευρώπη… και δεν είναι η σαλμονέλωση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠοια είναι η πιο συχνή γαστρεντερική νόσος στην Ευρώπη… και δεν είναι η σαλμονέλωση
spot_img

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έρευνα του ECDC για το πιο συχνά αναφερόμενο γαστρεντερικό βακτηριακό παθογόνο στον άνθρωπο.

Το Ευρωπαϊκό κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το πιο συχνά αναφερόμενο γαστρεντερικό βακτηριακό παθογόνο στον άνθρωπο. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι για το έτος 2019  και η πιο κοινή γαστρεντερική νόσος αναδείχθηκε η καμπυλοβακτηρίωση. Στις περισσότερες χώρες, το κρέας πουλερικών αποτελεί κύρια πηγή ανθρώπινης καμπυλοβακτηρίωσης από τρόφιμα. Το 2019, η Τσεχία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 63,5% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων που αποδίδεται στην καμπυλοβακτηρίωση ήταν 47 το 2019 και το 68,1% παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Στην Ελλάδα που άρχισε να αναφέρει κρούσματα από το 2018, αναφέρθηκαν 366 κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης το 2019, έναντι 357 το 2018.

Βασικά στοιχεία της έρευνας του ECDC

• Η καμπυλοβακτηρίωση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική νόσος στην ΕΕ/ΕΟΧ.

• Το 2019, 30 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 224.972 επιβεβαιωμένα κρούσματα καμπυλοβακτηρίωσης.

• Το συνολικό ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν 59,9 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού

• Η ανθρώπινη καμπυλοβακτηρίωση ήταν πιο συχνή σε παιδιά κάτω των πέντε ετών από ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

• Η καμπυλοβακτηρίωση παρουσιάζει σαφή εποχικότητα, με απότομη αύξηση κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες και μικρότερη στις αρχές του έτους.

Η καμπυλοβακτηρίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή εντερίτιδα, που προκαλείται κυρίως από ένα από τα δύο είδη: Campylobacter jejuni ή C. coli. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως δύο έως πέντε ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υδαρή διάρροια, που συχνά συνοδεύονται από πυρετό, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα.

Η λοίμωξη είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, αλλά μπορεί να απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπου 5−10% των περιπτώσεων. Η οξεία λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες επιπλοκές, όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα ή το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), το οποίο είναι οξεία νευρομυϊκή παράλυση.

Στη Γερμανία η οποία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό κρουσμάτων, αιτία για όσα σημειώθηκαν τους χειμερινούς μήνες ήταν ο χειρισμός και η κατανάλωση κοτόπουλου και το κρέας στα γεύματα με φοντύ. Και στη Δανία αιτία ήταν μολυσμένο κοτόπουλο, ενώ πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις καμπυλοβακτηρίωσης στη Νορβηγία, ήταν μολυσμένο νερό που οδήγησε σε πάνω από 1500 ασθένειες.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με το ECDC, η καμπυλοβακτηρίωση συνέχισε να είναι η πιο συχνά αναφερόμενη γαστρεντερική νόσος το 2019. Ο χειρισμός, η προετοιμασία και η κατανάλωση κρέατος κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20-30% όλων των περιπτώσεων ανθρώπινης καμπυλοβακτηρίωσης. Απαιτείται η υγιεινή της κουζίνας για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης κατά το χειρισμό ωμού κρέατος κρεατοπαραγωγής, γαλοπούλας, χοιρινού ή βοοειδών. Η εξάλειψη του Campylobacter στην παραγωγή πουλερικών και στην τροφική αλυσίδα είναι πρόκληση και απαιτεί συνδυασμό διαφορετικών στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο