Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα
spot_img

Πρόταση τροποποίησης Καν. 432/2012 σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι.

Ασφάλεια τροφίμου-Ισχυρισμός Υγείας: Σημειώσατε 1-0…

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 1925/2006 σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα, περιλαμβάνει στο Παράρτημα III, ουσίες με περιορισμό χρήσης, μεταξύ των οποίων και οι μονακολίνες ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση από ερυθρό ζυμομύκητα.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της ουσίας και τις πρόσθετες απαιτήσεις, η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mg μονακολινών ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σχετική προειδοποίηση μέσω της επισήμανσης του τροφίμου.

Από την άλλη πλευρά, ο Καν (ΕΕ) 432/2012, στον κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας, περιλαμβάνει το εξής: «Η μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που παρέχουν ημερήσια πρόσληψη 10 mg μονακολίνης Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι, δόση κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που έχει κριθεί ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1925/2006!

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα απαγόρευση της χρήσης της ουσίας σε επίπεδα 3 mg και άνω ανά μερίδα και με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου, η Επιτροπή πρέπει να ανακαλέσει τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα από τον ενωσιακό κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας.

Κατά συνέπεια, ο εν λόγω ισχυρισμός υγείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα και το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο