Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η μονακολίνη Κ και γιατί ανακαλούνται τα συμπληρώματα διατροφής

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι η μονακολίνη Κ και γιατί ανακαλούνται τα συμπληρώματα διατροφής
spot_img

Ειδοποίηση RASFF – Στη Γερμανία δεσμεύτηκαν συμπληρώματα που εξάγονται και στην Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF ενημερώθηκε από την Γερμανία για την υπερβολικά υψηλή παρουσία μονακολίνης Κ σε συμπληρώματα διατροφής που εξάγονται και στην Κύπρο.

Η περιεκτικότητα σε μονακολίνες που μετρήθηκε στο δείγμα που ελέγχθηκε με 4,53 mg ανά ημερήσια δόση που υπερβαίνει σαφώς τη μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σύμφωνα με το Παράρτημα III Μέρος Β του Κανονισμού (ΕΚ) 1925/2006, σύμφωνα με το οποίο μεμονωμένες μερίδες του εκχυλίσματος κόκκινου ρυζιού (που υπάρχει στο εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής) του προϊόντος για καθημερινή κατανάλωση πρέπει να περιέχει λιγότερο από 3 mg μονακολίνες.

Μονακολίνη Κ περιέχει η Μαγιά Κόκκινου Ρυζιού. Είναι ένα εκχύλισμα που έχει υποστεί ζύμωση με τον ζυμομύκητα Monascus purpureus. Η χημική δομή της μονακολίνης Κ είναι βασικά ίδια με αυτή της λοβαστατίνης, μιας στατίνης που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική βιομηχανία για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η μονακολίνη Κ από κόκκινη μαγιά ρυζιού συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα.

To 2018 η EFSA είχε γνωμοδοτήσει σχετικά με την μονακολίνη Κ σε μαγιά κόκκινου ρυζιού, υποστηρίζοντας ότι οι μονακολίνες από RYR όταν χρησιμοποιούνται ως συμπληρώματα διατροφής προκαλούν σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια στο επίπεδο χρήσης των 10 mg/ημέρα. Η ομάδα έκρινε επίσης ότι έχουν αναφερθεί μεμονωμένες περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών για μονακολίνες από RYR σε επίπεδα πρόσληψης έως και 3 mg/ημέρα. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη μονακολίνη Κ από RYR θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ραβδομυόλυσης, και στο ήπαρ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα