Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 11+1 τρόφιμα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα 11+1 τρόφιμα που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων
spot_img

Είτε για την ασφάλεια τροφίμων, είτε για σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, είτε για λόγους γεύσης υπάρχουν κάποια τρόφιμα που ποτέ δεν πρέπει να θερμαίνονται σε microwave.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία δημοφιλής οικιακή συσκευή, ευέλικτη, εύχρηστη και χρήσιμη και σίγουρα κάνει τη ζωή μας, πολύ πιο εύκολη. Η χρησιμότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι στα περισσότερα νοικοκυριά οι άνθρωποι θέλουν να ζεστάνουν το φαγητό που δεν έχουν προλάβει να το απολαύσουν αμέσως μετά το μαγείρεμα ή το φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα. Επίσης χρησιμεύει και για την απόψυξη πολλών τροφίμων καθώς -σε μερικές περιπτώσεις- και για μαγείρεμα από την αρχή μέχρι το τέλος…

Όσο χρήσιμος κι αν είναι όμως, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός από τα δοχεία που δεν είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων όπως πχ οι συσκευασίες των φαγητών σε πακέτο, υπάρχουν και τρόφιμα που είναι λάθος να μπαίνουν στο microwave.

Πιπεριές τσίλι

Το 2016 συνεργεία έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν σε πολυκατοικία στο Ρόστεστερ. Η πολυκατοικία εκκενώθηκε λόγω… καυτερής πιπεριάς την οποία ένοικος ενός από τα διαμερίσματα είχε βάλει στον φούρνο μικροκυμάτων. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες  οι ένοικοι δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν ως αποτέλεσμα της καψαϊκίνης  που απελευθερώθηκε κατά τη διαδικασία μαγειρέματος σε φούρνο μικροκυμάτων. Οι αρχές είπαν πως η καψαϊκίνη στον φούρνο μικροκυμάτων έχει την ίδια δράση με το σπρέι πιπεριού! Αν λοιπόν χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων σας για να ζεστάνετε οτιδήποτε περιέχει καυτερές πιπεριές, μόλις ανοίξετε την πόρτα θα αναπνεύσετε  τις αναθυμιάσεις της καψαϊκίνης. Η καψαϊκίνη είναι η ουσία που κάνει τις πιπεριές τσίλι να καίνε. Η θέρμανση των καυτερών πιπεριών στο φούρνο μικροκυμάτων απελευθερώνει αυτή την ένωση στον αέρα και σύμφωνα με το The Healthy, όταν απελευθερωθούν στον αέρα, οι χημικές ουσίες μπορούν να κάψουν τα μάτια και το λαιμό σας.

Μητρικό γάλα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τοποθέτηση του μητρικού γάλακτος (και της φόρμουλας) στο φούρνο μικροκυμάτων θα μπορούσε να ζεστάνει το γάλα άνισα, δημιουργώντας έτσι «καυτά σημεία» που μπορεί να κάψουν την ευαίσθητη γλώσσα και το λαιμό του μωρού.

Επεξεργασμένα κρέατα

Η τοποθέτηση επεξεργασμένων κρεάτων στον φούρνο μικροκυμάτων, σύμφωνα με μελέτες έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη παραγωγή COPs (προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης)  σε σύγκριση με άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί οξείδωση του κρέατος, παράγοντας COPs. Τα προϊόντα οξειδίου είναι παρόμοια με τη χοληστερόλη ως προς τη δομή, αλλά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Τα COP λοιπόν είναι αναγκαίο κακό αν τρώτε κρέας, αυγά και άλλα ζωικά προϊόντα, καθώς τα περισσότερα από αυτά πρέπει να μαγειρευτούν πριν καταναλωθούν. Αλλά ο συνδυασμός της καυτής, γρήγορης θερμότητας ενός φούρνου μικροκυμάτων και ορισμένων συστατικών που βρίσκονται συνήθως στο επεξεργασμένο κρέας κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Νερό

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρά δερματικά εγκαύματα ή ζεματιστικούς τραυματισμούς γύρω από τα χέρια και τα πρόσωπα των καταναλωτών ως αποτέλεσμα της έκρηξης ζεστού νερού από ένα φλιτζάνι αφού είχε υπερθερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Το υπερθερμασμένο νερό (το νερό που έχει θερμανθεί πέρα ​​από τη θερμοκρασία βρασμού του) δεν φαίνεται ότι βράζει και εμφανίζεται όταν το νερό θερμαίνεται μόνο του σε ένα καθαρό φλιτζάνι. Εάν έχει προκληθεί υπερθέρμανση, μια ελαφρά διαταραχή ή κίνηση, όπως το να πιάσετε το φλιτζάνι ή να ρίξετε ένα κουτάλι γεμάτο στιγμιαίο καφέ, μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έκρηξη με το βραστό νερό να εκραγεί από το φλιτζάνι. Η προσθήκη ουσιών όπως ο στιγμιαίος καφές ή η ζάχαρη πριν από τη θέρμανση μειώνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο.

Κόκκινη σάλτσα

Μερικοί το προτιμούν ξαναζεσταμένο…. Ο λόγος για τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα με βάση την ντομάτα. Η σάλτσα ντομάτας δεν ενδείκνυται να θερμανθεί στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί είναι πολύ πηχτή σαν υλικό, γι’ αυτό και δεν μπορεί να την διαπεράσει ο ατμός ο οποίος συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια με αποτέλεσμα να «σκάει» και να διασκορπίζεται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων προκαλώντας σχεδόν πάντα έναν μικρό χαμό.

Ψάρι

Το ψάρι στον φούρνο μικροκυμάτων στεγνώνει και παραψήνεται. Επίσης – αν και λιγότερο σημαντικό- θα μυρίσει και ο φούρνος και ολόκληρη η κουζίνα. Για να απολαύσετε το ψάρι που έχει μείνει από τη προηγούμενη ημέρα καλύτερα είναι να προθερμάνετε τον φούρνο στους 130 βαθμούς και να ζεστάνετε το ψάρι για περίπου 15 λεπτά και για να μην στεγνώσει χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο, λαδόκολλα ή λίγο νερό.

Κατεψυγμένο κρέας

Η απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος στον φουρνο μικροκυμάτων είναι μία εύκολη λύση ειδικά όταν έχεις ξεχάσει να το ξεπαγώσεις από νωρίς. Όμως η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων συχνά κάνει ορισμένα μέρη του κρέατος να αρχίσουν να μαγειρεύονται ενώ άλλα παραμένουν παγωμένα. Η καλύτερη λύση είναι η αποψυχθεί αργά στη συντήρηση του ψυγείου καθώς έτσι και αποψύχεται ομοιόμορφα αλλά και επιβραδύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων. Και εάν δεν υπάρχει άλλη λύση φροντίστε να μαγειρέψετε το κρέας αμέσως μόλις το βγάλετε από τα μικροκύματα.

 Μπρόκολο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ” Journal of the Science of Food and Agriculture ” δείχνει ότι το μαγείρεμα του μπρόκολου στο φούρνο μικροκυμάτων του αφαιρεί έως και το 97% των φλαβονοειδών του (οι ενώσεις που συγκρατούν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπρόκολου). Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη απώλεια των θρεπτικών του συστατικών σε σχέση με το βράσιμο. Βέβαια μελέτη του 2019 έδειξε πως όταν το μπρόκολο ψήνεται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν μειώνεται η θρεπτική του αξία αρκεί να παραμένει μέσα στα μικροκύματα για λίγο χρόνο.

Βρασμένα ολόκληρα αυγά

Το ξαναζέσταμα των βρασμένων αυγών σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει… έκρηξη. Και μάλιστα η έκρηξη μπορεί να συμβεί αφού έχει βγει από τον φούρνο μικροκυμάτων και ενώ το αυγό βρίσκεται στο πιάτο, ή ακόμη χειρότερα και στο στόμα σας. Αυτό συμβαίνει τόσο με τα αυγά με κέλυφος τους όσο και με τη φλούδα τους, επειδή η πίεση από τον ατμό που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυγού μετατρέπει ένα φαινομενικά αθώο σνακ σε «ωρολογιακή βόμβα». Καλύτερα να κόψετε τα αυγά σε τέταρτα για να αποφύγετε αυτό το επικίνδυνο αποτέλεσμα. Το γιατί τα βρασμένα αυγά εκρήγνυνται αφού ξαναζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν είναι σαφές, αλλά σύμφωνα με μια θεωρία «Ο κρόκος του αυγού αναπτύσσει πολλές μικρές «φωλιές» καυτού νερού, οδηγώντας σε μια ολοένα και πιο ασταθή κατάσταση. Όταν ο κρόκος του αυγού διαταράσσεται από ένα εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα, οι θύλακες βράζουν αυθόρμητα, απελευθερώνοντας έτσι σημαντική ενέργεια».

Ψωμί

Το ψωμί στο φούρνο μικροκυμάτων δεν αποτελεί απειλή για την υγεία και την ασφάλειά σας, αλλά θα έχει άσχημη γεύση και υφή. Αυτό συμβαίνει διότι το άμυλο στο αλεύρι περιέχει μόρια ζάχαρης που λιώνουν με τη θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων και έτσι μαλακώνουν το ψωμί. Δυστυχώς, μόλις κρυώσει ξανά, αυτά τα μόρια ζάχαρης ανακρυσταλλώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μαστιχωτό, σκληρό κομμάτι ψωμί.

Πατάτες

Οι πατάτες συχνά φιλοξενούν Clostridium botulinum, το βακτήριο της αλλαντίασης. Όταν ψηθούν και δεν αποθηκευτούν αμέσως στο ψυγείο, τα σπόρια των βακτηρίων μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Το ψήσιμο σε μικροκύματα των πατατών δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια, επομένως οι πατάτες της δεύτερης ημέρας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

Οποιαδήποτε τροφή έχει ήδη ξαναζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων

Κάθε ζέσταμα μειώνει την ποιότητα του φαγητού σας λίγο περισσότερο. Καλό είναι λοιπόν για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια τροφίμων, να αποφύγετε να ξαναζεστάνετε ή να καταψύξετε τα υπολείμματα αν έχουν ήδη ξαναζεσταθεί ή ξεπαγώσει μία φορά. Τα υπολείμματα του ψυγείου πρέπει να καταναλώνονται εντός δύο ημερών, ενώ τα κατεψυγμένα που έχουν ξεπαγώσει πρέπει να καταναλώνονται εντός 24 ωρών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα