Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα
spot_img

Πρόταση τροποποίησης Καν. 432/2012 σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι.

Ασφάλεια τροφίμου-Ισχυρισμός Υγείας: Σημειώσατε 1-0…

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 1925/2006 σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα, περιλαμβάνει στο Παράρτημα III, ουσίες με περιορισμό χρήσης, μεταξύ των οποίων και οι μονακολίνες ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση από ερυθρό ζυμομύκητα.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της ουσίας και τις πρόσθετες απαιτήσεις, η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mg μονακολινών ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σχετική προειδοποίηση μέσω της επισήμανσης του τροφίμου.

Από την άλλη πλευρά, ο Καν (ΕΕ) 432/2012, στον κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας, περιλαμβάνει το εξής: «Η μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που παρέχουν ημερήσια πρόσληψη 10 mg μονακολίνης Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι, δόση κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που έχει κριθεί ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1925/2006!

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα απαγόρευση της χρήσης της ουσίας σε επίπεδα 3 mg και άνω ανά μερίδα και με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου, η Επιτροπή πρέπει να ανακαλέσει τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα από τον ενωσιακό κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας.

Κατά συνέπεια, ο εν λόγω ισχυρισμός υγείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα και το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα