Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Prosecco χωρίς θειώδη; Κι όμως είναι αλήθεια!

Το πρώτο βιολογικό Prosecco είναι γεγονός

ΑρχικήΝέαProsecco χωρίς θειώδη; Κι όμως είναι αλήθεια!
spot_img

Μια νέα τάση στην οινοπαραγωγή, που δίνει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.

Τι είναι τα θειώδη άλατα;

Τα θειώδη άλατα, ή διοξείδιο του θείου, είναι χημικές ενώσεις που εμφανίζονται φυσικά στο φλοιό των σταφυλιών. Τα θειώδη άλατα μπορούν επίσης να προστεθούν σε όλη τη διαδικασία οινοποίησης για να λειτουργήσουν ως συντηρητικό.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχει κίνδυνος για όσους έχουν οξύ άσθμα με ευαισθησία στα θειώδη, αν και αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού και ο πονοκεφάλος δεν αναγνωρίζεται μεταξύ των συμπτωμάτων του.

Η προσθήκη θειωδών αλάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της αλλοίωσης του κρασιού, αλλά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου ένας στους 100 ανθρώπους είναι αλλεργικοί σε αυτά.

Το πρώτο βιολογικό Prosecco

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν θειώδη επειδή δεν μπορούν να τα καταναλώσουν», εξήγησε η Άννα Νάρντι, διευθυντικό στέλεχος και πρεσβεύτρια επωνυμίας της εταιρίας ανθρακούχου νερού Perlage, «…και μετά υπάρχουν άνθρωποι σαν εμένα που θέλουν διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου σταφυλιού».

Η Perlage Animae παρήγαγε το πρώτο βιολογικό Prosecco Superiore di Valdobbiadene στην Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα νέο στέλεχος μαγιάς που δεν παράγει θειώδη κατά τη ζύμωση. Είναι επίσης ικανά να λειτουργούν αναερόβια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο οξείδωσης και την ανάγκη προσθήκης θειωδών κατά τη διαδικασία οινοποίησης.

Αντίστοιχο θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα το cibum με την εταιρία Bioma Company να έχει προτείνει εναλλακτικά πρόσθετα που προέρχονται από απόβλητα αμπελώνα, με σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο, επιτρέποντας τον χαρακτηρισμό τους ως «χωρίς πρόσθετα θειώδη», κάτι που δείχνει πως οι παραγωγοί στρέφονται σε νέες οινοπαραγωγές που λαμβάνουν υπ’ οψιν πιθανές αλλεργίες στο πληθυσμό.

Η Nardi ενημέρωσε ότι, με παραγωγή στα 8.000 μπουκάλια (συνολικά η Perlage παράγει πάνω από δύο εκατομμύρια σε όλη τη γκάμα της), το Animae εξακολουθεί να είναι ένα προϊόν «εξειδικευμένο» και ένα προϊόν που μπορεί να μην αρέσει απαραίτητα σε κάποιον που έχει συνηθίσει τη γεύση της αυθεντικής Prosecco: «Αν δεν μπορείτε να το πιείτε, βάλτε το στη μέση του τραπεζιού και πείτε «αγόρασα Prosecco» – δεν θα το αναγνωρίσουν!».

Ένα τέτοιο κρασί, θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στους λάτρεις που αναζητούν νέες γεύσεις, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε εάν κι άλλοι παραγωγοί Prosecco θ’ ακολουθήσουν τη τάση που η Perlage προσπαθεί να δημιουργήσει.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Όλοι κρύβουμε έναν “Ικαριώτη” μέσα μας! Τα μυστικά της μακροζωίας

Ικαρία: Το νησί της Μπλέ Ζώνης με τα γαστρονομικά μυστικά για μακροζωία.

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα