Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τι είναι τα “Νέα τρόφιμα”

ΑρχικήΝέαΕΕ: Τι είναι τα "Νέα τρόφιμα"
spot_img

Ποιες κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνει ο Ευρωπαϊκός όρος Novel Food.

Τα νέα τρόφιμα ορίζονται ως τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί σε σημαντικό βαθμό από τον άνθρωπο στην ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.

Το «Novel Food» μπορεί να είναι πρόσφατα αναπτυγμένα, καινοτόμα τρόφιμα, τρόφιμα που παράγονται με νέες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται παραδοσιακά εκτός της ΕΕ.

Παραδείγματα νέων τροφίμων περιλαμβάνουν νέες πηγές βιταμίνης Κ (μενακινόνη) ή εκχυλίσματα από υπάρχοντα τρόφιμα (έλαιο Antarctic Krill πλούσιο σε φωσφολιπίδια από το Euphausia superba ), γεωργικά προϊόντα από τρίτες χώρες (σπόροι chia, χυμός φρούτων noni) ή τρόφιμα που προέρχονται από νέα παραγωγή διεργασίες (τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία (γάλα, ψωμί, μανιτάρια και μαγιά).

Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζονται τα νέα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι τα νέα τρόφιμα πρέπει να είναι:

  • Ασφαλή για τους καταναλωτές
  • Με σωστή σήμανση, ώστε να μην παραπλανούν τους καταναλωτές
  • Εάν το νέο τρόφιμο προορίζεται να αντικαταστήσει ένα άλλο τρόφιμο, δεν πρέπει να διαφέρει κατά τρόπο ώστε η κατανάλωση του νέου τροφίμου να είναι διατροφικά μειονεκτική για τον καταναλωτή.

Είναι απαραίτητη η άδεια κυκλοφορίας των νέων τροφίμων πριν από τη διάθεση στην αγορά βάσει αξιολόγησης σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές.

Μερικά παραδείγματα Novel food είναι:

  1. Τρόφιμα με νέα ή σκόπιμα αλλαγμένη μοριακή δομή, όπου η δομή αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο ή σε τρόφιμο στον ΕΟΧ πριν από τις 15 Μαΐου 1997
  2. Τρόφιμα που αποτελούνται από, απομονώνονται από ή παράγονται από μικροοργανισμούς, μύκητες ή φύκια
  3. Τρόφιμα που αποτελούνται από, απομονωμένα από ή παράγονται από υλικό ορυκτής προέλευσης 
  4. Τρόφιμα που αποτελούνται, απομονώνονται ή παράγονται από φυτά ή μέρη τους , εκτός εάν το τρόφιμο έχει ιστορικό ασφαλούς χρήσης εντός της Ένωσης και αποτελείται από, είναι απομονωμένο ή παράγεται από φυτό ή ποικιλία του ίδιου είδους που λαμβάνονται με μεθόδους που δεν οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση ή τη δομή του τροφίμου και επηρεάζουν τη θρεπτική του αξία, το μεταβολισμό ή το επίπεδο ανεπιθύμητων ουσιών
  5. Τρόφιμα που αποτελούνται από, απομονωμένα ή παράγονται από ζώα ή μέρη τους, εκτός από ζώα που λαμβάνονται με παραδοσιακές μεθόδους πολλαπλασιασμού ή αναπαραγωγής που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων εντός της Ένωσης πριν από τις 15 Μαΐου 1997 και τα τρόφιμα από τα οποία έχουν ιστορικό ασφαλούς χρήσης εντός της Ένωσης
  6. Τρόφιμα που αποτελούνται, απομονώνονται ή παράγονται από κυτταροκαλλιέργειες ή καλλιέργειες ιστών από ζώα, φυτά, μικροοργανισμούς, μύκητες ή φύκια
  7.  Τρόφιμα που προκύπτουν από διαδικασία παραγωγής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων στην Ένωση πριν από τις 15 Μαΐου 1997, η οποία οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση ή τη δομή του τροφίμου και επηρεάζει τη θρεπτική του αξία, το μεταβολισμό ή το επίπεδο ανεπιθύμητων ουσιών
  8.  Τρόφιμα που αποτελούνται από βιομηχανικά παραγόμενα νανοϋλικά όπως ορίζονται στον αναθεωρημένο κανονισμό (στο άρθρο 3, στοιχείο στ).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο