Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδικές δηλητηριάσεις: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες των πιο σοβαρών περιστατικών

ΑρχικήΝέαΠαιδικές δηλητηριάσεις: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες των πιο σοβαρών περιστατικών
spot_img
spot_img

Ανασκόπηση περιπτώσεων τυχαίας δηλητηρίασης που αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, από το 2014 έως το 2020.

H Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας Anses ανέλυσε, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υγεία της Γαλλίας, διάφορα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων (CAP), επισκέψεις σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης και, θανάτους από το 2014 έως το 2020. Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από μια ανασκόπηση περιπτώσεων τυχαίας δηλητηρίασης που αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Η δηλητηρίαση εμφανίζεται κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής , όταν τα παιδιά αρχίζουν να σηκώνονται όρθια και να αναζητούν προϊόντα που δεν προορίζονται για αυτά, αλλά τα οποία μπορούν να αρπάξουν μόνα τους. Στη συνέχεια τείνουν να βάζουν αυτά τα προϊόντα στο στόμα τους.

Τα απορρυπαντικά ρούχων, τα φάρμακα και το μονοξείδιο του άνθρακα είναι οι πιο συχνές αιτίες των πιο σοβαρών περιπτώσεων δηλητηρίασης

Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων , ιδίως τα υγρά απορρυπαντικά , είναι ο κύριος τύπος προϊόντος καθαρισμού που εμπλέκεται σε δηλητηρίαση, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περιπτώσεων δηλητηρίασης που προκαλούνται από αυτά έχει μειωθεί στο μισό μέσω της εφαρμογής υποχρεωτικών ευρωπαϊκών προληπτικών μέτρων από το 2015. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, που κυμαίνονται από αναπνευστική δυσχέρεια εάν καταποθούν έως σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς εάν πιτσιλιστούν στα μάτια.

Αν και λιγότερο συχνά εμπλέκονται σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, τα υγρά καθαριστικά αποχέτευσης προκαλούν σοβαρές διαβρωτικές βλάβες στον οισοφάγο και στο στομάχι σε περίπτωση κατάποσης.

Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά του άγχους και τα καρδιαγγειακά φάρμακα είναι συχνά υπεύθυνα για σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης σε παιδιά κάτω των έξι ετών. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι πιο συχνά θύματα θεραπευτικών σφαλμάτων εκ μέρους των συγγενών ή των φροντιστών τους.

Στο σπίτι, τα πολύ μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα . Αυτό το άχρωμο, άοσμο τοξικό αέριο μπορεί να παραχθεί όταν οι συσκευές θέρμανσης χρησιμοποιούνται εσφαλμένα. Είναι η κύρια αιτία νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Ορισμένες άλλες αιτίες σοβαρής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν κάνναβη και μπαταρίες σε μέγεθος κουμπιών

Μεταξύ 2014 και 2020, τα κρούσματα δηλητηρίασης λόγω κατάποσης κάνναβης αυξήθηκαν σε συχνότητα, ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, καθώς και σε σοβαρότητα: το ποσοστό των εισαγωγών στην εντατική διπλασιάστηκε για παιδιά κάτω των έξι ετών (από 5% έως 11%).

Επιπλέον, οι μπαταρίες μικρού μεγέθους όπως αυτές για ηλεκτρονικές συσκευές ή ρολόγια, είναι ένα παράδειγμα μικρών αντικειμένων που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης, καθώς προκαλούν δυνητικά θανατηφόρες βλάβες στον οισοφάγο.

Πώς μπορούν να προληφθούν αυτά τα ατυχήματα;

Τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν πολύ γρήγορα. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αποτρέψετε:

  • κρατήστε μικρά αντικείμενα και προϊόντα μακριά από παιδιά , ακόμα και όταν τα παιδιά δεν είναι στο σπίτι.
  • αποφύγετε τη μετάγγιση: όταν ένα προϊόν καθαρισμού μεταφέρεται σε ένα μπουκάλι νερό, σόδα ή χυμό φρούτων, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τυχαία κατάποση.
  • τοποθετήστε όλα τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος, είτε συνταγογραφούνται για παιδιά, για μέλη της οικογένειας ή για κατοικίδια,
  • βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά τυχόν συσκευές θέρμανσης που ενδέχεται να εκπέμπουν μονοξείδιο του άνθρακα.

Πηγή: ANSES

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα γνωρίζετε για τις φυσικές πλην επικίνδυνες τοξίνες στα τρόφιμα;

Νέα έρευνα αποκάλυψε κενά στις γνώσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις φυσικές φυτικές τοξίνες.

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα