Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για ποιες εγκαταστάσεις είναι υποχρεωτική η «Εκτίμηση Κινδύνου» συστημάτων διανομής νερού

ΑρχικήΝέαΕστίαση / ΤουρισμόςΓια ποιες εγκαταστάσεις είναι υποχρεωτική η «Εκτίμηση Κινδύνου» συστημάτων διανομής νερού
spot_img

Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας.

Με νέα εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας δίνει διορία σε εγκαταστάσεις προτεραιότητας για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. Δ1(δ)/ΓΠοικ.27829/2023 ΚΥΑ.

 Με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης εισάγεται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια του νερού, βασισμένη στην εκτίμηση κινδύνου, η οποία θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα υδροδότησης, από τη λεκάνη απορροής, την υδροληψία, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη διανομή έως και το σημείο τήρησης των παραμέτρων ποιότητας.

Η προσέγγιση βάσει κινδύνου για την ασφάλεια του νερού αποτελείται από τρεις συνιστώσες, εκ των οποίων η τρίτη περιλαμβάνει την εκτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων που απορρέουν από τα εσωτερικά (οικιακά) συστήματα διανομής όπως η Legionella ή ο μόλυβδος ή γενικά τα υλικά σε επαφή με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης (εκτίμηση κινδύνου εσωτερικών –οικιακών- συστημάτων διανομής), με ιδιαίτερη έμφαση στις εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα κράτη μέλη. «Η εκτίμηση κινδύνου των εσωτερικών (οικιακών) συστημάτων διανομής νερού εγκατάστασης προτεραιότητας αποτελεί υποχρεωτικό δικαιολογητικό που συνοδεύει την έκδοση ή την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας ή της γνωστοποίησης της εγκατάστασης προτεραιότητας».

Η εκτίμηση κινδύνου του εσωτερικού (οικιακού) συστήματος διανομής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να περιλαμβάνει:

  • · γενική ανάλυση των δυνητικών κινδύνων που συνδέονται με τα εσωτερικά (οικιακά) συστήματα διανομής και με τα σχετικά προϊόντα και υλικά, και του κατά πόσον οι εν λόγω δυνητικοί κίνδυνοι επηρεάζουν την ποιότητα του νερού στο σημείο όπου αυτό βγαίνει από τις βρύσες που χρησιμοποιούνται συνήθως για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
  • · παρακολούθηση των παραμέτρων στις εγκαταστάσεις όπου εντοπίστηκαν συγκεκριμένοι κίνδυνοι, για την ποιότητα του νερού και την ανθρώπινη υγεία.

Ως εγκαταστάσεις προτεραιότητας, ορίζονται, μεγάλες, μη οικιακές εγκαταστάσεις με πολλούς χρήστες δυνητικά εκτεθειμένους σε κινδύνους που συνδέονται με το νερό, ιδίως μεγάλες εγκαταστάσεις για δημόσια χρήση οι οποίες είναι:

· νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σωφρονιστικά ιδρύματα, ανεξαρτήτως μεγέθους,

· τουριστικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας 250 κλινών και άνω,

· κατασκηνώσεις δυναμικότητας 250 ατόμων και άνω,

· δομές φιλοξενίας ομάδων πληθυσμού δυναμικότητας 250 ατόμων και άνω.

Η εκτίμηση κινδύνου των εσωτερικών (οικιακών) συστημάτων διανομής των εγκαταστάσεων προτεραιότητας είναι υποχρεωτική τόσο για τις νέες εγκαταστάσεις προτεραιότητας που πρόκειται να αδειοδοτηθούν, όσο και για τις υφιστάμενες σε λειτουργία ήδη αδειοδοτημένες. Η καταληκτική ημερομηνία διενέργειας της εν λόγω εκτίμησης κινδύνου είναι η 12η Ιανουαρίου 2029.

Oι φορείς που εποπτεύουν-αδειοδοτούν τις ως άνω εγκαταστάσεις προτεραιότητας, καλούνται να ενημερώσουν όλους τους σχετικά εμπλεκόμενους, προκειμένου οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων προτεραιότητας να διενεργήσουν την εκτίμηση κινδύνου του εσωτερικού συστήματος διανομής νερού της εγκατάστασης τους έως την ανωτέρω ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο