Ποιοι πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση του.
Τα τρόφιμα φυτικής προελεύσεις που έρχονται να αντικαταστήσουν μια πρωτεΐνη, είναι αρκετά δημοφιλή μεταξύ των vegan, με το τόφου, που δημιουργήθηκε πριν αιώνες στην Ασία, να αποτελεί βασικό κομμάτι της χορτοφαγικής διατροφής. Μάλιστα σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, εκτός από υψηλή πηγή πρωτεΐνης, περιέχει επίσης απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδερο, βιταμίνη Α κ.α.
Μια νεότερη προσθήκη στον κατάλογο των vegan τροφίμων, αποτελεί το Seitan (προφέρεται “say-tan”), μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που παρασκευάζεται από γλουτένη, την κύρια πρωτεΐνη του σιταριού. Γνωστό και ως miànjīn, fu, milgogi ή «κρέας σίτου», το σεϊτάν παρασκευάζεται με την ανάμειξη αλευριού και νερού, ζυμώνοντας τη ζύμη και «πλένοντάς» τη μέχρι να διαχωριστούν η γλουτένη και το άμυλο. Αντίστοιχα το τόφου παρασκευάζεται με νερό και φασόλια σόγιας (και ένα πηκτικό μέσο).
Το Seitan παρασκευάζεται και καταναλώνεται από τον 6ο αιώνα στην Κίνα, καθώς και στην Ιαπωνία, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας. Διαθέτει μια πολύ «κρεατώδη» υφή, ειδικά σε σύγκριση με άλλες παραδοσιακές φυτικές πρωτεΐνες όπως το τόφου και το τέμπε. Είναι εξίσου ευέλικτο και επίσης ιδανικό για μαρινάδες και καρυκεύματα, αλλά η πλούσια, σφιχτή υφή του το καθιστά ένα ιδιαίτερα δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος.
Σύμφωνα με το Healthline, μια μερίδα 28 γραμμαρίων γλουτένης σίτου, το κύριο συστατικό του σεϊτάν, περιέχει 21 γραμμάρια πρωτεΐνης έως τέσσερα γραμμάρια υδατάνθρακες, καθώς και σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και χαλκό. Διατίθενται αρκετές συνταγές στο διαδίκτυο για το πως να φτιάξετε το δικό σας seitan, όπως εκεινη του Άκη Πετρετζίκη. Το να φτιάξετε τη δικιά σας παρασεκευή διασφαλίζει ότι γνωρίζετε ακριβώς ποια συστατικά περιέχονται, επιτρέποντάς σας να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, το καθαρό σεϊτάν με βάση τη γλουτένη σίτου δεν περιέχει πολύ λυσίνη, ένα από τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται να λάβει το ανθρώπινο σώμα μέσω της τροφής. Ωστόσο, επειδή τα κόκκινα φασόλια περιέχουν λυσίνη, η παρασκευή ενός μείγματος φασολιών και γλουτένης θα κάνει τη συνταγή σας σεϊτάν πηγή και των εννέα αμινοξέων και θα προσθέσει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και θα κάνει την τελική υφή πιο τρυφερή και υγρή.
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες όπως το seitan, είναι πιο βιώσιμες από το παραδοσιακό κρέας. Mελέτη διαπίστωσε ότι το αποτύπωμα άνθρακα του seitan είναι σχεδόν 130 φορές χαμηλότερο από το βόειο κρέας, μια τεράστια εξοικονόμηση αν ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος της παραγωγής τροφίμων στην κλιματική κρίση. Επιπλέον, η καλλιέργεια του σιταριού που παράγει το seitan, καθώς και τα φασόλια ή το τόφου που προστίθενται, καταναλώνει πολύ λιγότερη γη και πολύ λιγότερο νερό από τα ζωικά προϊόντα. Ένα μόνο κιλό βοδινό κρέας απαιτεί περίπου 1.800 γαλόνια νερού, σε σύγκριση με 500 γαλόνια για ένα κιλό σεϊτάν. Εκτός από τα διάφορα περιβαλλοντικά και διατροφικά του οφέλη, το seitan είναι απαλλαγμένο από τη βαναυσότητα των ζώων που συναντάται συχνά στην κτηνοτροφία.
Βέβαια, αν και πρόκειται για μια καλή εναλλακτική σε άτομα που έχουν αλλεργία στη σόγια, ένα κοινό αλλεργιογόνο που περιέχεται στο τόφου, δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης) ή για οποιονδήποτε με διαταραχή που σχετίζεται με τη γλουτένη.
https://plantbasednews.org/lifestyle/food/what-is-seitan-vegan-protein/