Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τη γεύση και την ευκολία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα όπως ενισχυτικά γεύσης, χρώματα και πηκτικά – βασικά συστατικά που δεν θα χρησιμοποιούσατε συνήθως στο μαγείρεμα. Αυτό τα καθιστά ανθεκτικά στο ράφι, εύκολα στην προετοιμασία (απλά ζεσταίνετε και σερβίρετε) και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στη γεύση τους.
Λόγω της συμβολής ιστορικών, ρυθμιστικών και οικονομικών παραγόντων, οι εταιρείες τροφίμων στη δεκαετία του 1980 πραγματοποίησαν πολλές έρευνες προσπαθώντας να καταλάβουν ποιοι συνδυασμοί γεύσεων, υφών και χρωμάτων θα ήταν πιο ελκυστικοί για τους καταναλωτές και άρχισαν να παράγουν τρόφιμα που θα τους απέφεραν πολλά χρήματα. Δεκάδες χιλιάδες νέα προϊόντα έχουν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων από τότε. Τα περισσότερα από αυτά αποτυγχάνουν, αλλά αυτά που μένουν, έχουν τεράστιο κέρδος.
Κίνδυνοι για την υγεία
Η πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ, ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 30 ετών και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με 4% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένου 9% αυξημένου κινδύνου θανάτου από νευροεκφυλιστικά αίτια. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.
Μία άλλη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή έδειξε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ήταν στην υπερ-επεξεργασμένη δίαιτα, έτρωγαν περίπου 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από ό,τι όταν ήταν στην ελάχιστα επεξεργασμένη. Αυτή η διαφορά στις θερμίδες μεταφράστηκε γρήγορα στη ζυγαριά. Οι συμμετέχοντες κέρδισαν κατά μέσο όρο 2 κιλά κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων στην υπερ-επεξεργασμένη δίαιτα και έχασαν 2 κιλά στην ελάχιστα επεξεργασμένη. Και οι αιματολογικές τους εξετάσεις έδειξαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής όταν ήταν στη δεύτερη.
Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε
- Επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά
Σύμφωνα με την Kerry Beeson, διατροφολόγο στην υπηρεσία προετοιμασίας γευμάτων Prep Kitchen, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το σαλάμι, το ζαμπόν και το μπέικον έχουν συσχετιστεί με κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του εντέρου.
- Έτοιμα γεύματα
Τα έτοιμα γεύματα συχνά απευθύνονται στους ανθρώπους λόγω της ευκολίας τους. “Απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία, αν χρειάζονται καθόλου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να υπερκαταναλωθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, ειδικά όταν δεν συνδυάζονται επαρκώς με τρόφιμα όπως τα λαχανικά και οι σαλάτες, που περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
- Τεχνητά γλυκαντικά
Σύμφωνα με τη Δρ. Μπράουν, λέκτορα στις επιστήμες διατροφής, τροφίμων και υγείας στο Πανεπιστήμιο Teesside, νέα έρευνα αποκάλυψε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα τεχνητά γλυκαντικά στην υγεία. «Είναι κατασκευασμένες, επεξεργασμένες και απέχουν πολύ από τη φυσική τους κατάσταση», εξηγεί.
- Kρυσταλλική ζάχαρη
Η κλασσική λευκή ζάχαρη είναι μία από τις χειρότερες τροφές για τη συνολική υγεία σας. Είναι συχνά ένα κρυφό συστατικό, οπότε η καθημερινή μας πρόσληψη μπορεί εύκολα να φτάσει σε επιβλαβή επίπεδα. Εκτός από τη λευκή ουσία που βάζετε στο τσάι σας, βρίσκεται επίσης στα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα ντόνατς, τα κέικ, τα μπισκότα, τα επιδόρπια και τα αναψυκτικά. Λιγότερο προφανείς πηγές είναι οι χυμοί φρούτων, οι κονσέρβες, τα γιαούρτια, το μέλι, τα αλκοολούχα ποτά, τα δημητριακά, το ψωμί, οι σάλτσες ζυμαρικών και τα καρυκεύματα.
Η παρουσια του σακχάρου στο αίμα μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και οι πτώση του σακχάρου δημιουργεί επιθυμία για περισσότερα ζαχαρούχα τρόφιμα. Επιπλέον, η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι “κενές θερμίδες”. Αν δεν χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, θα αποθηκευτεί ως λίπος, συμβάλλοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους.