Τα λιγότερα βήματα λειτουργούν καλύτερα που προσφέρουν περισσότερα οφέλη υποστηρίζει γυμνάστρια.
Υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση πως θα πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα, ένας μύθος που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από μια ιαπωνική εταιρία ως εργαλείο μάρκετινγκ το 1965, όταν κατασκεύασε μια συσκευή με το όνομα Manpo-Kei, που μεταφράζεται ως «μετρητής 10.000 βημάτων». Πρότεινε πως όταν οι πολίτες αύξαναν τον αριθμό βημάτων τους από 4.000 σε 10.000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο, θα έκαιγαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες. Το θέμα είναι ότι η επιστήμη δείχνει ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ισχύουν για κάθε αριθμό που αυξάνεται.
Στο μεταξύ, μελέτη κατά την οποία παρακολουθήθηκαν 2,1 χιλιάδες ενήλικες που χρησιμοποίησαν μια συσκευή γυμναστικής μέτρησης βημάτων για 11 χρόνια, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για τα 10.000 βήματα. Αντίθετα, απλά έδειξε ότι όσο περισσότερη άσκηση κάνετε, τόσο το καλύτερο. Στο ίδιο πνεύμα, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το περπάτημα μόλις 3.800 βημάτων την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει τη γνωστική αστάθεια κατά 25%.
Βέβαια για κάθε άνθρωπο τα δεδομένα πιθανώς να αλλάζουν, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψην παράγοντες όπως το πόσο γρήγορα περπατάτε, το είδος του εδάφους στο οποίο περπατάτε, η μυϊκότητα καθώς και το βάρος. Η ουσία είναι ότι δεν ωφελεί να κρατάτε τον εαυτό σας σε αυτόν τον αυθαίρετο αριθμό.
Η προπονήτρια γυμναστικής Fiona Simpson το ανακάλυψε μόνη της και όπως λέει η ίδια στο Women’sHealth, όταν άρχισε να μειώνει τον αριθμό βημάτων της, η διαφορά ήταν και μεγάλη και προς το καλύτερο. Όπως ανακάλυψε η Simpson, το να αφήσεις πίσω τον στόχο των 10.000 βημάτων, θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεσαι, για να κάνεις τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Εδώ είναι όλα όσα έμαθε όταν μείωσε στο μισό τον στόχο της.
Η γυμνάστρια παραθέτοντας τα οφέλη της μείωσης των 10.000 βημάτων στο μισό είπε ότι αυξήθηκε η ενέργειά της και στο γυμναστήριο νιώθει σαν superwoman ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η συνολική Ημερήσια Δαπάνη ενέργειας της με καθημερινές κινήσεις (όχι προπόνηση). Επίσης πεινούσε πολύ λιγότερο και όπως τόνισε: «Δεν έχω πια τόσο μεγάλη πείνα, νιώθω χορτασμένη και ικανοποιημένη με τα γεύματά μου αντί να νιώθω συνεχώς πεινασμένη». Ένα άλλο όφελος είναι ότι μειώθηκε το άγχος της προσπάθειας να “χωρέσει” τα 10.000 βήματα μέσα στην ημέρα, πως έχει πολύ περισσότερο χρόνο για άλλα πράγματα και απολαμβάνει το γυμναστήριο χωρίς να αγχώνεται, ενώ έχει αυξηθεί η παραγωγικότητά της. Τέλος η αποθεραπεία μου από τη γυμναστική είναι καλύτερη αφού δεν νιώθει τόσο πόνο από τις προπονήσεις μου και αισθάνεται πιο ξεκούραστη μετά από αυτές. Τελικά και συμπερασματικά σύμφωνα με την γυμνάστρια ο στόχος των 10.000 βημάτων, όχι μόνο δεν κάνει τη διαφορά, αλλά προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα.