Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγόρευση αλίευσης οστρακοειδών στη Πιερία λόγω τοξικού φυτοπλαγκτόν

ΑρχικήΝέαΑλιείαΑπαγόρευση αλίευσης οστρακοειδών στη Πιερία λόγω τοξικού φυτοπλαγκτόν
spot_img

Το τοξικό φυτοπλαγκτόν παράγει ουσία που αν μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω οστρακοειδών προκαλεί σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαγόρευσε σήμερα και μέχρι νεωτέρας, την αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών που προέρχονται από τη Ζώνη παραγωγής Βαρικού Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας, λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκτού του είδους Dinophysis spp. σε επίπεδα πάνω από τα όρια λήψης μέτρων που ορίζει η νομοθεσία (1000 κύτ./L) και συγκεκριμένα με τιμή 1957 κύτ./L.

Τις αναλύσεις διεξήγαγε στο νερό της περιοχής η εργαστηριακή μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εισήγηση της απαγόρευσης έγινε από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.  Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Το Dinophysis spp. παράγει οκαδαϊκό οξύ και δινοφυσοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση (δηλητηρίαση από διαρροϊκά οστρακοειδή (DSP). Το DSP δεν είναι θανατηφόρο, αλλά προκαλεί σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Τα συμπτώματα του DSP περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, που ξεκινούν μεταξύ 30 λεπτών και λίγων ωρών μετά την κατανάλωση των μολυσμένων οστρακοειδών και υποχωρούν εντός τριών ημερών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο