Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5 χρόνια έως το 2050 αλλά με περισσότερη “κακή υγεία”

ΑρχικήυγείαΤο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5 χρόνια έως το 2050 αλλά με περισσότερη "κακή υγεία"
spot_img

Παρά τις γεωπολιτικές, μεταβολικές και περιβαλλοντικές απειλές το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά 4,9 χρόνια στους άνδρες και 4,2 χρόνια στις γυναίκες μεταξύ 2022 και 2050.

Τα τελευταία ευρήματα από την Global Burden of Disease Study (GBD) 2021, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, προβλέπουν ότι το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά 4,9 χρόνια στους άνδρες και 4,2 χρόνια στις γυναίκες μεταξύ 2022 και 2050.

Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση του αυξημένου προσδόκιμου ζωής σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν αποτρέψει και βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιαγγειακές παθήσεις, COVID-19 και μια σειρά μεταδοτικών, μητρικών, νεογνικών και διατροφικών ασθενειών (CMNN).

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης της νόσου σε μη μεταδοτικές ασθένειες (ΜΚΝ) — όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτης — και έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το ΜΚΠ — όπως η παχυσαρκία, η υψηλή η αρτηριακή πίεση, η μη βέλτιστη διατροφή και το κάπνισμα — θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση των ασθενειών της επόμενης γενιάς.

Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια με κακή υγεία. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 ετών το 2022 σε 78,1 ετών το 2050 (αύξηση 4,5 ετών). Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής (HALE) — ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί να αναμένει ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία — θα αυξηθεί από 64,8 χρόνια το 2022 σε 67,4 χρόνια το 2050 (αύξηση 2,6 ετών).

«Εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνολικά, διαπιστώσαμε ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γεωγραφικών περιοχών θα μειωθεί», δήλωσε ο Δρ. Κρις Μάρεϊ, Πρόεδρος Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας. και Αξιολόγησης (ΙΗΜΕ). «Αυτός είναι ένας δείκτης ότι ενώ οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο και το χαμηλότερο εισόδημα θα παραμείνουν, τα κενά συρρικνώνονται, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στην υποσαχάρια Αφρική».

Ο Δρ Murray πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία να επιταχυνθούν οι μειώσεις του παγκόσμιου φόρτου ασθενειών είναι μέσω παρεμβάσεων πολιτικής που στοχεύουν στην πρόληψη και τον μετριασμό των συμπεριφορικών και μεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται στα αποτελέσματα της μελέτης παραγόντων κινδύνου GBD 2021, που κυκλοφόρησε επίσης στο The Lancet . Αυτή η συνοδευτική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των ετών που χάθηκαν λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου που αποδίδονται σε παράγοντες μεταβολικού κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000. Διαβάστε περισσότερα για την αναφορά παραγόντων κινδύνου στη διεύθυνση https://bit. ly/GBDRisks2021 .

Η μελέτη παρουσιάζει επίσης διάφορα εναλλακτικά σενάρια για να συγκρίνει τα πιθανά αποτελέσματα για την υγεία εάν διαφορετικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε πολλές βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου έως το 2050.


Πηγή :Υλικό που παρέχεται από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας . 


Αναφορά: Ο Stein Emil Vollset et al. Σενάρια επιβάρυνσης ασθενειών για 204 χώρες και εδάφη, 2022–2050: μια ανάλυση πρόβλεψης για τη Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Νόσων 2021 . The Lancet , 2024; 403 (10440): 2204 DOI: 10.1016/S0140-6736(24)00685-8

    Ακολουθήστε το Cibum
    στα Google News

    Μείνετε ενημερωμένοι

    Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Must read

    ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

    Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

    455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

    Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

    Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

    Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    Ροή Ενημέρωσης

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_imgspot_img

    Δείτε επίσης!
    Προτεινόμενα άρθρα

    Μετάβαση στο περιεχόμενο