Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cibum τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και αναλύθηκαν σε κρατικά εργαστήρια, βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια Staphylococcus aureus.
Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται η επιδημία σταφυλόκοκκου σε οίκο ευγηρίας στην Ιταλία πριν από περίπου ένα χρόνο όπου 11 άτομα παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ναυτία και πονοκέφαλο περίπου τρεις ώρες μετά την κατανάλωση φαγητού. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης το ξέσπασμα έχει προκληθεί από ένα εργαζόμενο που μόλυνε με S. aureus τη σαλάτα κοτόπουλου λόγω μη τήρησης καλών πρακτικών υγιεινής.
Αξίζει αναφορά και το περιστατικό σε πτήση της Japan Air Lines όπου 200 επιβάτες που ταξίδευαν από την Αλάσκα στην Κοπεγχάγη υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση, λόγω παρουσίας Staphylococcus aureus σε ομελέτα με ζαμπόν. Το ξέσπασμα πιστεύεται ότι προκλήθηκε από το βακτήριο Staphylococcus aureus που εξαπλώθηκε από μια πληγή στα δάχτυλα ενός μάγειρα καθώς ετοίμαζε το δανέζικο ζαμπόν σε κονσέρβα, ανέφεραν τότε οι New York Times.
Σε δήλωσή του στο Cibum ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο του φορέα από τη Λάρισα θα επισκεφθεί εκ νέου το καμένο εργοστάσιο αύριο, καθώς υπάρχει περίπτωση κάποιο μέρος της επιχείρησης να επαναλειτουργήσει. Στόχος είναι “να δούμε εάν μπορεί να επαναλειτουργήσει κάτω από ποιες συνθήκες και τι μπορεί να παράγει” είπε ο κ. Ζαμπέλας.
Σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις του κέτερινγκ «Γιαννίτσης» στη ΒΙΠΕ Λαμίας, που ευθύνεται για τις τροφικές δηλητηριάσεις των 63 μαθητών. Tα παιδιά μετά από το σχολικό γεύμα (λιγκουίνι με κιμά) παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. 2 παιδιά και ένα ενήλικας πήγαν στο νοσοκομείο Λαμίας. Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι τουλάχιστον 15, με διαρκείς εμετούς και διάρροιες, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου (από αυτό το σχολείο είναι και τα δύο παιδιά που αναζήτησαν βοήθεια στο Νοσοκομείο) και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.
Ο S. aureus είναι ένα σφαιρικό βακτήριο, στοιβαγμένο σαν «ένα μάτσο σταφύλια». Συχνά βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν μεγάλη επαφή με τα χέρια, όπως τα αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, σαλάτες και κρέατα κομμένα σε φέτες, καθώς και σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά όπως και σε τρόφιμα πλούσια σε νερό ή άμυλο. Είναι ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμότητα και δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή/ και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση. Αυτό άλλωστε υποστήριξαν και οι γονείς των μαθητών: Τα συμπτώματα άρχισαν μισή ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού.
Η τοξίνη του είναι ιδιαίτερα θερμοανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει για μία έως δύο ώρες στους 100°C. Επίσης, ο Σταφυλόκοκκος μπορεί να διατηρήσει την τοξικότητά του για περισσότερο από δύο μήνες σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν αλλάζει τη μυρωδιά ή τη γεύση των τροφίμων.
Όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα μολυσμένα με S. Aureus, οι τοξίνες διεισδύουν γρήγορα στον ιστό του στομάχου και των εντέρων και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, την ποσότητα των τοξινών που υπάρχουν στο φαγητό, την ευαισθησία του ατόμου στις τοξίνες και την υγεία του ατόμου εκείνη την περίοδο. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα — έως και οκτώ ώρες — αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να ανακάμψουν πλήρως από την ασθένεια που προκαλείται από τις τοξίνες.