Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ – Eπιδημία σαλμονέλας: Στο “στόχαστρο” τα οικόσιτα πουλερικά

ΑρχικήΝέαΥγείαΗΠΑ - Eπιδημία σαλμονέλας: Στο "στόχαστρο" τα οικόσιτα πουλερικά
spot_img

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας των ΗΠΑ διερευνούν κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με την επαφή με οικόσιτα πουλερικά.

Από τις 16 Μαΐου 2024, 109 άτομα σε 29 πολιτείες έχουν μολυνθεί με ένα από τα στελέχη της σαλμονέλας που έχουν ξεσπάσει. Ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, 33 άτομα έχουν νοσηλευτεί. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης προφυλάξεων κατά το χειρισμό πουλερικών της αυλής για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού του βακτηρίου.

Οικόσιτα πουλερικά και σαλμονέλα

Τα οικόσιτα πουλερικά, όπως τα κοτόπουλα και οι πάπιες, μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια σαλμονέλας, ακόμη και αν φαίνονται υγιή και καθαρά. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα σε οτιδήποτε βρίσκεται στις περιοχές όπου ζουν και περιφέρονται τα πουλερικά. Οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν αγγίζοντας οικόσιτα πουλερικά ή οτιδήποτε άλλο στο περιβάλλον τους και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα ή το φαγητό τους, καταπίνοντας τα μικρόβια σαλμονέλας.

Τα επιδημιολογικά, εργαστηριακά και ανιχνευτικά δεδομένα δείχνουν ότι η επαφή με τα οικόσιτα πουλερικά αρρωσταίνει τους ανθρώπους. Οι ασθένειες που έχουν αναφερθεί από τις 28 Φεβρουαρίου 2024 έως τις 30 Απριλίου 2024, και ο πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι πιθανώς μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρθηκε, καθώς πολλοί αναρρώνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη και δεν εξετάζονται για σαλμονέλα.

Από τους ερωτηθέντες, το 73% ανέφεραν ότι ήρθαν σε επαφή με οικόσιτα πουλερικά και το 67% των ατόμων με διαθέσιμες πληροφορίες είχαν αγοράσει ή προμηθευτεί πουλερικά πριν από την ασθένειά τους. Αυτά αγοράστηκαν από πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και εκκολαπτήρια και δεν έχει εντοπιστεί κοινός προμηθευτής σε όλα τα κρούσματα.

Συμβουλές για την ασφάλεια των καταναλωτών:

Για να παραμείνετε ασφαλείς γύρω από τα οικόσιτα πουλερικά και να αποτρέψετε τις λοιμώξεις από σαλμονέλα, το CDC συνιστά τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

  • Πλύνετε τα χέρια σας

Πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως αφού αγγίξετε τα οικόσιτα πουλερικά, τα αυγά τους ή οτιδήποτε βρίσκεται στο περιβάλλον τους. Εάν δεν υπάρχουν σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών. Η φύλαξη απολυμαντικού χεριών κοντά στο κοτέτσι σας μπορεί να είναι χρήσιμη.

  • Να είστε ασφαλείς γύρω από τα κοπάδια της αυλής

Αποφύγετε να φιλάτε ή να αγκαλιάζετε τα οικόσιτα πουλερικά και αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε κοντά τους. Αυτό μπορεί να μεταδώσει τα μικρόβια της σαλμονέλας στο στόμα σας και να σας αρρωστήσει. Διατηρείτε τα πουλερικά σας και τις προμήθειες που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα τους, όπως τα δοχεία ζωοτροφών και τα παπούτσια που φοριούνται στο κοτέτσι, εκτός σπιτιού. Καθαρίζετε αυτές τις προμήθειες επίσης έξω.

  • Επιβλέπετε τα παιδιά γύρω από τα κοπάδια

Επιβλέπετε πάντα τα παιδιά γύρω από τα οικόσιτα πουλερικά και διασφαλίστε ότι πλένουν σωστά τα χέρια τους. Παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να αγγίζουν νεοσσούς, παπάκια ή άλλα πουλερικά, καθώς είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από μικρόβια όπως η σαλμονέλα.

  • Χειριστείτε τα αυγά με ασφάλεια

Συλλέγετε τα αυγά συχνά, καθώς τα αυγά που κάθονται στη φωλιά μπορεί να λερωθούν ή να σπάσουν. Απορρίψτε τυχόν ραγισμένα αυγά, καθώς τα μικρόβια στο κέλυφος μπορούν εύκολα να εισέλθουν στον οργανισμό σας. Καθαρίζετε τα αυγά με βούρτσα, πανί ή λεπτό γυαλόχαρτο αντί να τα πλένετε, καθώς το κρύο νερό μπορεί να τραβήξει μικρόβια μέσα στο αυγό. Βάλτε τα αυγά στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη μικροβίων, και μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι ο κρόκος και το ασπράδι να είναι σφιχτά. Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε εσωτερική θερμοκρασία 160°F για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια.

  • Παρακολουθήστε την υγεία σας

Εάν παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια και πυρετό άνω των 39°C, διάρροια για περισσότερες από τρεις ημέρες που δεν βελτιώνεται, αιματηρή διάρροια, υπερβολικό εμετό που εμποδίζει τη συγκράτηση υγρών, ή σημάδια αφυδάτωσης (όπως ξηρό στόμα και λαιμός, ή ζάλη όταν στέκεστε όρθιοι), επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

  • Συμβουλές για τους λιανοπωλητές πουλερικών

Τα καταστήματα που πωλούν πουλερικά για το σπίτι θα πρέπει να προμηθεύονται πτηνά από εκκολαπτήρια που μειώνουν τη μόλυνση από σαλμονέλα, ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης. Οι εκθεσιακοί χώροι πουλερικών θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μεταξύ των αποστολών, και δίπλα στους εκθεσιακούς χώρους θα πρέπει να υπάρχουν σταθμοί πλύσης χεριών ή απολυμαντικά χεριών. Εκθέστε τα πουλερικά μακριά από τους καταναλωτές, ιδίως τα παιδιά, για να αποφύγετε την άμεση επαφή. Παρέχετε πληροφορίες για την υγεία στους δυνητικούς αγοραστές, με λεπτομέρειες για το πώς να παραμείνουν υγιείς.

  • Συνεχιζόμενες έρευνες

Οι ερευνητές δημόσιας υγείας χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα DNA για τον εντοπισμό ασθενειών που μπορεί να αποτελούν μέρος αυτής της επιδημίας. Ενώ τα περισσότερα άτομα με σαλμονέλα αναρρώνουν χωρίς αντιβιοτικά, ορισμένα στελέχη μπορεί να είναι ανθεκτικά, περιπλέκοντας τη θεραπεία.

Το CDC συνεχίζει να συνιστά προσοχή και σωστή υγιεινή γύρω από τα οικόσιτα πουλερικά για τον έλεγχο της εξάπλωσης της σαλμονέλας.

Πηγή: Food Safety News

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο