Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία E. coli στη Βρετανία – Ερευνάται μοσχαρίσιος κιμάς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιδημία E. coli στη Βρετανία - Ερευνάται μοσχαρίσιος κιμάς
spot_img

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, τα προϊόντα κρέατος που παρασκευάζονται από μοσχαρίσιο κιμά ήταν ύποπτα για μια σοβαρή επιδημία E. coli στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023.

Τον Ιούνιο του 2023, εντοπίστηκε από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) μια επιδημία σοβαρών γαστρεντερικών συμπτωμάτων που προκλήθηκε από έναν σπάνιο τύπο E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC).

Τα ευρήματα της έρευνας

Υπήρχαν 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας πιθανός ασθενής που σχετίζονταν με την επιδημία. 21 ζούσαν στην Αγγλία, τρεις στη Βόρεια Ιρλανδία και δύο στη Σκωτία και την Ουαλία.

Συνολικά 24 κρούσματα E. coli ηλικίας από 6 μηνών έως 74 ετών είχαν ημερομηνίες εμφάνισης της ασθένειας μεταξύ 22 Μαΐου και 4 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbial Genomics. 11 κρούσματα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 9 ετών. Υπήρχε ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών ασθενών, με 13 ο καθένας.

Ένας θάνατος και μία περίπτωση Αιμολυτικοουραιμικού συνδρόμου

Από τα 24 άτομα με διαθέσιμες πληροφορίες, τα 17 ανέφεραν αιματηρά κόπρανα και 8 ζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ένα άτομο εμφάνισε αιμολυτικοουραιμικό σύνδρομο (HUS). Το HUS είναι μια σοβαρή επιπλοκή που σχετίζεται με λοιμώξεις από E. coli και προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Ένας θάνατος σχετίζεται με την επιδημία, αλλά η συμβολή της λοίμωξης από STEC στον θάνατο είναι αβέβαιη, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Οι προσπάθειες για την εύρεση της πηγής της μόλυνσης περιλάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο με 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη συλλογή λεπτομερούς ιστορικού τροφίμων δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνήθως αναφερόμενα είδη ήταν φράουλες, παστεριωμένο γάλα, σκληρά τυριά, κοτόπουλο και βοδινό κρέας.

Όλα αυτά τα είδη διερευνήθηκαν, αν και το κοτόπουλο και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρήθηκαν απίθανα μέσα μετάδοσης της λοίμωξης από STEC, καθώς δεν είχαν καταγραφεί προηγούμενες επιδημίες E. coli που να συνδέονται με αυτά τα είδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και τα 10 κρούσματα ανέφεραν κατανάλωση είτε μπιφτεκιών βοδινού κρέατος, βοδινό κιμά μαγειρεμένο στο σπίτι, είτε άλλων προϊόντων βοδινού κρέατος.

Η αλυσίδα εφοδιασμού

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) ξεκίνησε έρευνα στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων προκειμένου να εξετάσει κοινούς προμηθευτές και μεταποιητές για να εντοπίσει την προέλευση του βοείου κρέατος. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των γραμμών εφοδιασμού της βιομηχανίας βοείου κρέατος εμπόδισε την πρόοδο. Οι έρευνες περιορίστηκαν μόλις έληξε η επιδημία και η πηγή των μολυσμένων τροφίμων δεν επιβεβαιώθηκε.

Παρά τις ασαφείς επιδημιολογικές έρευνες και τις έρευνες της τροφικής αλυσίδας, τα προϊόντα κρέατος που παρασκευάζονται από μοσχαρίσιο κιμά ενοχοποιήθηκαν ως πιθανός φορέας.

Το στέλεχος της επιδημίας είχε τον υπότυπο της τοξίνης Shiga, stx2a, αλλά δεν είχε καθιερωμένους παράγοντες προσκόλλησης STEC, eae ή aggR. Ανιχνεύθηκαν πρόσθετα γονίδια που σχετίζονται με την τοξίνη και άλλα γονίδια που σχετίζονται με την προσκόλληση.

Η E. coli είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος ορότυπος, με μόνο 15 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτός ο ορότυπος STEC εισήχθη πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι πρόκειται για εγχώριο στέλεχος E. coli που έχει αποκτήσει στοιχεία από εξωτερική πηγή.

«Οι βελτιώσεις στην τυποποιημένη συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων και οι στρατηγικές εντοπισμού εντός της βιομηχανίας τροφίμων θα διασφαλίσουν ότι διαθέτουμε ένα σύστημα επιτήρησης ικανό να μας προειδοποιεί για τις αναδυόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο