Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ληγμένα τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία – Στα δικαστήρια εθελοντής/φιλάνθρωπος

ΑρχικήΝέαΛηγμένα τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία - Στα δικαστήρια εθελοντής/φιλάνθρωπος
spot_img

Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση Hurstinapu, η οποία διανέμει επισιτιστική βοήθεια στους φτωχούς στο Ελσίνκι, είχε αποθηκεύσει ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τρόφιμα που δίνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν μπορούν να πωληθούν, να διανεμηθούν ή να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να δωρίζονται σε τράπεζες τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν τα τρόφιμα έχουν υποστεί ασφαλή διαδικασία κατάψυξης ή μαγειρέματος πριν από την ημερομηνία λήξης. Σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα πρέπει να επανασημειώνονται κατάλληλα.

Δυστυχώς, κάτι που παραλείπεται να τονιστεί είναι και η ποιότητα αυτών των τροφίμων, με σχεδόν τα μισά τρόφιμα που δίνονται ως δωρεές να θεωρούνται ανθυγιεινά! Ειδικότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφορών ήταν μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά σνακ και ποτά, και σχεδόν όλα τα προϊόντα SSB. Αντίθετα, λίγες ήταν οι δωρεές προϊόντων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. 

Τα ληγμένα τρόφιμα

Η υπόθεση αυτής της δημοσίευσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάποιοι άνθρωποι υποπτεύθηκαν ότι αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τροφίμων που έλαβαν από την επισιτιστική βοήθεια του Heikki Hurst, διάσημου σκηνοθέτη και φιλάνθρωπου στη Φινλανδία, γνωστός ως ο επικεφαλής του συλλόγου Hurstinapu, ο οποίος πλέον κατηγορείται για υγειονομικό έγκλημα.

Κατά τη διάρκεια του συμβάντος, τα τρόφιμα που διανεμήθηκαν από την ένωση αποθηκεύτηκαν σε μια αποθήκη στο Tattarisuo και οι σακούλες τροφίμων που συσκευάστηκαν εκεί διανεμήθηκαν στην Helsinginkatu. Οι χώροι αποθήκευσης δεν είχαν κοινοποιηθεί στην αρχή τροφίμων, όπως απαιτεί ο νόμος.

Η επιθεώρηση τροφίμων της πόλης του Ελσίνκι πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στα τέλη Απριλίου 2022.

Η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αποκάλυψε ότι επρόκειτο για έναν ενιαίο χώρο θερμοκρασίας δωματίου με δύο καταψύκτες και δύο τραπέζια για τη συσκευασία των τροφίμων. Η πόρτα του ανελκυστήρα των αποθηκευτικών χώρων άνοιγε απευθείας στον εξωτερικό χώρο.

Κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν σακούλες τροφίμων που προορίζονταν για διανομή σε θερμοκρασία δωματίου, οι οποίες εκτός από λαχανικά και ξηρά προϊόντα περιείχαν ευπαθή τρόφιμα που απαιτούσαν ψυχρή αποθήκευση.

Στις σακούλες, για παράδειγμα, βρέθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα τυριά μοτσαρέλα που είχαν περάσει την ημερομηνία λήξης τους, η θερμοκρασία των οποίων μετρήθηκε στους 13-15 βαθμούς ενώ κανονικά θα έπρεπε να διατηρούνται σε μέγιστη θερμοκρασία οκτώ βαθμών.

Ο υπεύθυνος ασφάλειας τροφίμων εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για προκαταρκτική έρευνα στην αστυνομία λόγω των σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά την επιθεώρηση και οι οποίες προκαλούν κίνδυνο για την υγεία, αναφέρει η έκθεση επιθεώρησης.

Οι απαντήσεις του διάσημου φιλάνθρωπου

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, ο Hursti είχε δηλώσει ότι λόγω της επισκευής του σωλήνα ενός ψυγείου που γινόταν στο Helsinginkatu, τα τρόφιμα είχαν μεταφερθεί στο Tattarisuo. Υπήρχε ένα ξεχωριστό ψυκτικό κοντέινερ στην αυλή του, αλλά έπρεπε να αφαιρεθεί λόγω εργασιών στο χώρο.

Οι επιθεωρητές ενημερώθηκαν επίσης ότι οι σάκοι με τα τρόφιμα θα παραδίδονταν ήδη το απόγευμα σε κατάλληλη ψυκτική αποθήκη με τη βοήθεια φορτηγού μεταφοράς με ψυκτικό εξοπλισμό.

Ο Hursti ενημέρωσε ότι στην αποθήκη θα εγκατασταθεί ξεχωριστός ψυκτικός θάλαμος, πριν από τον οποίο τα προϊόντα θα αποθηκευτούν σε φορτηγό με ψυγείο και στον ψυκτικό θάλαμο Helsinginkatu.

Εκτός από αυτές τις επισκευές, οι επιθεωρητές απαίτησαν επίσης να τοποθετηθούν σχιστολιθικές κουρτίνες, ένα ντουλάπι ανέμου ή άλλη διάταξη μπροστά από την πόρτα των αποθηκευτικών χώρων, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σκόνης, βρωμιάς και επιβλαβών ζώων στον αποθηκευτικό χώρο.

Έχει προγραμματιστεί δικαστική ακρόαση για το συγκεκριμένο ζήτημα τον ερχόμενο Αύγουστο.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vanhentunutta-mozzarellaa-huoneenlammossa-leipajonon-asiakkaiden-vatsatauti-vie-heikki-hurstin-oikeuteen/8911420#gs.agd5a8

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο