Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι “αλλαντάλλα” τιμές στα σουπερμάρκετ – Οι αρχές της Βρετανίας “κουνάνε το δάχτυλο” στους λιανεμπόρους

ΑρχικήΝέαΟι "αλλαντάλλα" τιμές στα σουπερμάρκετ - Οι αρχές της Βρετανίας "κουνάνε το δάχτυλο" στους λιανεμπόρους
spot_img

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Βρετανίας καλεί τα παντοπωλεία να θέσουν σε προτεραιότητα την ακριβή, ειλικρινή και ενημερωμένη τιμολόγηση των προϊόντων.

Και ενώ στην Ελλάδα τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων είναι σχεδόν καθημερινά για λανθασμένες ενδείξεις τιμών ή για απαίτηση υψηλότερης τιμής από την αναγραφόμενη στο ράφι, ωστόσο δεν υπάρχει καμία στατιστική έρευνα που ενδεχομένως να οδηγούσε στην έκδοση οδηγιών και συμβουλών που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από παραπλάνηση.

Αυτό έκανε ήδη η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) της Βρετανίας η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο μια σειρά από λιανοπωλητές παντοπωλείων εμφανίζουν τις τιμές τους στο κατάστημα για να αξιολογήσει εάν ήταν σαφείς, ακριβείς και αντιστοιχούσαν με την τιμή που χρεώθηκαν οι καταναλωτές στο ταμείο.

Η ανασκόπηση εξέτασε τις πρακτικές σήμανσης τιμών 139 καταστημάτων παντοπωλείου στην Αγγλία και την Ουαλία, συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, καταστημάτων ψιλικών (μικρών, ανεξάρτητων λιανοπωλητών ), καταστημάτων ποικιλίας και ανεξάρτητων καταστημάτων τροφίμων.

Η CMA διεξήγαγε επιτόπιες επιθεωρήσεις και εξέτασε ένα δείγμα προϊόντων – όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα για προώθηση. Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων σε ορισμένα καταστήματα, η CMA βρήκε παραδείγματα όπου ο πωλητής λιανικής εμφάνιζε ανακριβείς τιμές ή δεν παρουσίαζε καθόλου τιμές για ορισμένα προϊόντα και όπως επεσήμανεΗ αποτυχία παροχής σαφών και ακριβών πληροφοριών τιμολόγησης για προϊόντα προς πώληση αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας για τους καταναλωτές”.

Συνολικά, η πλειονότητα των προβλημάτων εντοπίστηκε σε ανεξάρτητα καταστήματα τροφίμων και σε καταστήματα ψιλικών. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων που παρατηρήθηκαν ήταν οι τιμές που έλειπαν, οι αντικρουόμενες τιμές (περιπτώσεις όπου οι τιμές που αναγράφονται στα προϊόντα ήταν σε αντίθεση με αυτές που εμφανίζονται στις ετικέτες των άκρων του ραφιού) και οι τιμές που δεν εμφανίζονται αρκετά κοντά στα προϊόντα.

Υπήρχαν επίσης προβλήματα με τις τιμές που δεν ήταν ευανάγνωστες, η τιμή πώλησης ήταν συγκαλυμμένη και ετικέτες προώθησης πολλαπλών αγορών που δεν καθόριζαν την τιμή των αντικειμένων μεμονωμένα.

Συνολικά, το 60% των σφαλμάτων οδήγησε στη χρέωση υψηλότερης τιμής στο ταμείο.

Το ποσοστό των σφαλμάτων τιμολόγησης που εντοπίστηκαν σε κάθε τύπο καταστήματος ήταν:

  • Σούπερ μάρκετ: 4,2%
  • Ψιλικατζίδικα Symbol: 14,4%
  • Καταστήματα ποικιλίας: 5,6%
  • Ανεξάρτητα καταστήματα τροφίμων: 7,8%

Ως αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων, η CMA, σε συνδυασμό με τα Trading Standards, δημοσίευσε σήμερα υλικό συμμόρφωσης με στόχο να βοηθήσει τους λιανοπωλητές παντοπωλείων να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. Η CMA καλεί επίσης τις αρμόδιες εμπορικές ενώσεις να μοιραστούν αυτό το υλικό συμμόρφωσης με τα μέλη τους.

Ο George Lusty, Προσωρινός Εκτελεστικός Διευθυντής για την Προστασία των Καταναλωτών και τις Αγορές στην CMA, δήλωσε:

“Γνωρίζουμε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι όταν φτάνεις στο ταμείο μόνο για να διαπιστώσεις ότι η τιμή δεν ταιριάζει με αυτό που διαφημίστηκε. Ενώ πολλοί λιανοπωλητές παντοπωλείων –ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ– συμμορφώνονται με τους κανόνες τιμολόγησης, αυτό πρέπει να συμβαίνει με συνέπεια σε όλους τους τύπους καταστημάτων. Είναι σημαντικό οι αγοραστές να μπορούν να κάνουν καλά ενημερωμένες επιλογές με βάση ακριβείς πληροφορίες, ειδικά σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε στις επιχειρήσεις τη σημασία της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί καταναλωτών”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο