Δημοσιευτήκαν σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δύο νέες εκθέσεις για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.
Η παγκόσμια πανδημία, ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και άλλοι κλυδωνισμοί και κρίσεις έχουν δοκιμάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη φιλοδοξία της να οικοδομήσει μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία. Δύο νέες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), που δημοσιεύθηκαν σήμερα, εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στις πιεστικές και σύνθετες κοινωνικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα κινείται προς την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων βιωσιμότητας.
Η έκθεση του ΕΟΠ με τίτλο «Transformative resilience: the key to governing Europe’s sustainability transitions in the polycrisis» (Μετασχηματιστική ανθεκτικότητα: το κλειδί για τη διακυβέρνηση της μετάβασης της Ευρώπης στη βιωσιμότητα στην πολυκρίση) διερευνά την αναδυόμενη έννοια της μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση κλυδωνισμών, επιταχύνοντας παράλληλα τις θετικές αλλαγές σε βασικούς τομείς της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της δίκαιης μετάβασης.
Αιφνίδιες και πολύπλοκες αλληλένδετες κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές απαντήσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίλυση του βραχυπρόθεσμου προβλήματος. Η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει μια προσέγγιση που ευθυγραμμίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, λαμβάνοντας τους κλυδωνισμούς ως ευκαιρία για συστημική αλλαγή που είναι τόσο ανθεκτική όσο και βιώσιμη. Η ανάπτυξη και η κλιμάκωση αυτής της μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας θα πρέπει να είναι κεντρικής σημασίας για τις πολιτικές βιωσιμότητας της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ.
Η έκθεση του ΕΟΠ με τίτλο «Governance in complexity — Sustainability governance under highly uncertain and complex conditions» (Διακυβέρνηση σε πολυπλοκότητα — Διακυβέρνηση βιωσιμότητας υπό εξαιρετικά αβέβαιες και πολύπλοκες συνθήκες) εξετάζει πόσες αλληλένδετες κρίσεις αμφισβητούν τα παραδοσιακά μοντέλα επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας εξακολουθεί να είναι ανάμεικτη και ακόμη και η κατανόηση της πλήρους φύσης αυτών των προκλήσεων περιπλέκεται από αβεβαιότητες και ανταγωνιστικές λύσεις. Η διακυβέρνηση της μετάβασης στη βιωσιμότητα θα απαιτήσει στη συνέχεια μια νοοτροπία που λαμβάνει υπόψη αυτές τις πολυπλοκότητες χρησιμοποιώντας πειραματισμό, συστημική σκέψη, συμμετοχή, προφύλαξη, πρόβλεψη νέων εξελίξεων και «φροντίδα» για τα ζητήματα σε μια συνεχή προσπάθεια.