Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι αποτελεσματικές οι κρέμες για την κυτταρίτιδα; Η άποψη της επιστήμης

ΑρχικήΟικιακάΕίναι αποτελεσματικές οι κρέμες για την κυτταρίτιδα; Η άποψη της επιστήμης
spot_img

Η κυτταρίτιδα είναι ένα ελάττωμα που χρήζει θεραπείας;

   Παρά το γεγονός πως το 90% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα, δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί πως είναι ένα φυσιολογικό ανατομικό χαρακτηριστικό, ενώ ολόκληρη η βιομηχανία κερδοσκοπεί μετατρέποντας αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό, σε ελάττωμα προς διόρθωση. Ωστόσο πρόκειται για κάτι που δεν επηρεάζει την υγεία, αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός τους, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τα κοινωνικά στερεότυπα που θέλουν τα σώματα των γυναικών “τέλεια”.

   Το ανθρώπινο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, που αποτελείται από τρία στρώματα. Στην επιφάνεια, η επιδερμίδα λειτουργεί ως η πρώτη μας γραμμή άμυνας ενάντια στο περιβάλλον. Αυτό το πιο εξωτερικό, αδιαπέραστο στρώμα αποτελείται από κύτταρα που συνεχώς ανανεώνονται και αποβάλλονται, προστατεύοντας το σώμα μας από εξωτερικά στοιχεία. Κάτω από την επιδερμίδα βρίσκεται το χόριο, ένα ισχυρό στρώμα που περιέχει ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βασικών πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Αυτές οι πρωτεΐνες παρέχουν δομή και ελαστικότητα, συμβάλλοντας στη δύναμη και την ευκαμψία του δέρματος. Το τρίτο στρώμα είναι το υπόδερμα, γνωστό και ως υποδόριο στρώμα, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπώδη ιστό, που αποτελείται κυρίως από λίπος. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και τη μόνωση του σώματος, καθώς και στην αποθήκευση λίπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν χρειάζεται. Κάτω από αυτά τα τρία στρώματα του δέρματος, υπάρχουν μυς. Από το μυ προς το χόριο υπάρχουν ζώνες συνδετικού ιστού, που συγκρατούν τον λιπώδη ιστό σε «τσέπες» τη λεγόμενη κυτταρίτιδα.

    Στο σημείο αυτό, και ενώ η κυτταρίτιδα έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση για τη βιομηχανία ομορφιάς, η Rebecca Shepherd, Ανώτερη Λέκτορας στην Ανθρώπινη Ανατομία της Σχολής Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, μεταξύ άλλων θέτει στο TheConversation ένα εύλογο ερώτημα: “Γιατί τα υγιή γυναικεία σώματα θεωρούνται κάτι που χρήζει θεραπείας ή διόρθωσης;”

  Όπως η ίδια υποστηρίζει, καθορίζοντας την κυτταρίτιδα ως μια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία, οι εταιρείες μπορούν να πουλήσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, ενισχύοντας τις εγκρίσεις διασημοτήτων, οι οποίες προσδίδουν αξιοπιστία και φιλοδοξία στα ψευδο-ιατρικά προϊόντα «εξομάλυνσης». Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων στη θεραπεία της κυτταρίτιδας. Στην πραγματικότητα, η πρώτη επιστημονική εργασία για την κυτταρίτιδα, που δημοσιεύθηκε το 1978, την αναφερόταν ως «η λεγόμενη κυτταρίτιδα: η επινοημένη ασθένεια».

   Υπάρχουν ενδείξεις ότι το υαλουρονικό οξύ που προσλαμβάνεται μπορεί να μεταναστεύσει στο δέρμα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου μέσα στο χόριο και η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι πυκνώνει το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Ωστόσο, η έλλειψη τυποποίησης στις δοκιμές για τη χρήση αυτών των συστατικών στη θεραπεία της κυτταρίτιδας σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα έχουν σημαντική επίδραση. Άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες και λοσιόν, που περιέχουν συστατικά όπως καφεΐνη, ρετινόλη και εκχυλίσματα βοτάνων. Τα καλλυντικά προϊόντα δεν μπορούν να διεισδύσουν αρκετά στην επιδερμίδα ώστε να επηρεάσουν σημαντικά τις υποκείμενες λιπώδεις εναποθέσεις και τον συνδετικό ιστό.

   Η Shepherd υποστηρίζει πως η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση πολύ νερού και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης του δέρματος και στη μείωση της ορατότητας της κυτταρίτιδας. “Η απώλεια βάρους και η ενδυνάμωση των μυών στα πόδια, τους γλουτούς και την κοιλιά μπορεί να κάνει την κυτταρίτιδα λιγότερο αισθητή, αλλά δεν θα την εξαφανίσει εντελώς”, συμπληρώνει.

   Η ουσία, όμως, είναι ότι η κυτταρίτιδα δεν χρειάζεται θεραπεία. “Είναι μια φυσιολογική ανατομική παραλλαγή που έχει μετατραπεί σε μια κατάσταση που οδηγεί σε μια προσοδοφόρα αγορά για θεραπείες που δεν υπάρχουν”, καταλήγει η Shepherd.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο