Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εναλλακτικό Κρέας: Η EFSA ενέκρινε νέο πρόσθετο για την βελτίωση γεύσης και χρώματος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕναλλακτικό Κρέας: Η EFSA ενέκρινε νέο πρόσθετο για την βελτίωση γεύσης και χρώματος
spot_img

Ασφάλεια της λεγεμοσφαιρίνης σόγιας ως πρόσθετο τροφίμων σε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος.

Η ομάδα της EFSA για τα πρόσθετα τροφίμων και τα αρτύματα (ομάδα FAF) δημοσίευσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια της λεγεμοσφαιρίνης σόγιας από τη γενετικώς τροποποιημένη Komagataella phaffii ως πρόσθετου τροφίμων. Το προτεινόμενο πρόσθετο τροφίμων, το Legh Prep, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως χρώμα σε ανάλογα προϊόντα με βάση το κρέας.

Η πρωτεΐνη Leghemoglobin (LegH) από σόγια ( Glycine max ) έχει προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή για τις διάφορες εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ως κυτταρικού φορέα οξυγόνου, της παροχής βιοδιαθέσιμου σιδήρου και της δράσης ως χρωστικού και αρωματικού παράγοντα για τρόφιμα που προσδίδει ένα προφίλ γεύσης που μοιάζει με το κρέας σε προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Σύμφωνα με την EFSA η ποσότητα αιμικού σιδήρου που παρέχεται από τη λεγεμοσφαιρίνη σόγιας από τις προτεινόμενες χρήσεις της σε ανάλογα με το κρέας προϊόντα, είναι συγκρίσιμη με εκείνη που παρέχεται από παρόμοιες ποσότητες διαφόρων τύπων κρέατος. Η έκθεση στο σίδηρο από το προτεινόμενο πρόσθετο τροφίμων, είναι κάτω από τα «ασφαλή επίπεδα πρόσληψης» που καθορίστηκαν από την ομάδα NDA για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι τα συστατικά του προτεινόμενου προσθέτου τροφίμων θα αφομοιωθούν, το πρόσθετο πληροί τις προϋποθέσεις για το αναγνωρισμένο τεκμήριο του καθεστώτος ασφάλειας· καθώς δεν έχει εντοπιστεί καμία ανησυχία για τη γονιδιοτοξικότητα ούτε και ανεπιθύμητες ενέργειες στην υψηλότερη δόση που ελέγχθηκε στις διαθέσιμες τοξικολογικές μελέτες, δεν υπάρχει ανάγκη καθορισμού αριθμητικής αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ΑΗΠ). Σύμφωνα την EFSA, το πρόσθετο τροφίμων δεν εγείρει ανησυχίες ως προς την ασφάλεια όσον αφορά την προτεινόμενη χρήση στην κατηγορία τροφίμων 12.9 και το μέγιστο επίπεδο χρήσης.

Συνοπτικά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση της λεγεμοσφαιρίνης σόγιας από γενετικώς τροποποιημένη Komagataella phaffii MXY0541 ως νέου προσθέτου τροφίμων δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια στο προτεινόμενο επίπεδο χρήσης. Ωστόσο αυτή η αξιολόγηση της ασφάλειας του προτεινόμενου προσθέτου τροφίμων παραμένει προσωρινή υπό την επιφύλαξη της συνεχιζόμενης αξιολόγησης της ασφάλειας της γενετικής τροποποίησης του στελέχους παραγωγής από την ομάδα ΓΤΟ (EFSA-GMO-NL-2019-162).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο