Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
30 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα αναψυκτικά και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα

ΑρχικήυγείαΤα αναψυκτικά και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα
spot_img

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα μελέτης που έχει παρακολουθήσει πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες στις ΗΠΑ για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι που ανέφεραν ότι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, είχαν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από μια μέση παρακολούθηση 23 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέθηκε με μέτριες αυξήσεις στους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία και από θανάτους που σχετίζονται ειδικά με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, αλλά δεν βρέθηκε συσχέτιση με θανάτους που σχετίζονται με καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε η Erikka Loftfield, PhD, Stadtman Investigator στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, στο  NUTRITION 2024 , την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Σικάγο.

«Παρατηρήσαμε ότι το εξαιρετικά επεξεργασμένο κρέας και τα αναψυκτικά ήταν μερικές από τις υποομάδες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που σχετίζονται περισσότερο με τον κίνδυνο θνησιμότητας και η κατανάλωση δίαιτας χαμηλής σε αυτά τα τρόφιμα συνιστάται ήδη για την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας», δήλωσε η Loftfield. 

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης άλλους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερο δείκτη Υγιεινής Διατροφής (ένα μέτρο της ποιότητας της διατροφής που βασίζεται στο πόσο στενά ευθυγραμμίζεται η δίαιτα ενός ατόμου με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς).

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε ότι οι συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγήθηκαν από αυτές τις μεταβλητές, καθώς οι συσχετίσεις μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου θνησιμότητας παρέμειναν μεταξύ των ατόμων που κατηγοριοποιήθηκαν ως με καλύτερη ή χειρότερη ποιότητα διατροφής. μεταξύ εκείνων που ταξινομούνται ως κανονικού βάρους ή παχύσαρκοι.

Ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν την αιτιότητα. Επιπλέον, η Loftfield σημείωσε ότι η προμήθεια τροφίμων και οι διατροφικές προτιμήσεις των ΗΠΑ έχουν αλλάξει σημαντικά από τότε που συλλέχθηκαν τα βασικά δεδομένα της μελέτης στα μέσα της δεκαετίας του 1990, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς έρευνας για την περαιτέρω διασαφήνιση των σχέσεων μεταξύ επεξεργασίας τροφίμων και ανθρώπινης υγείας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι φονικές πίτσες: Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον της Nestle France για τον θάνατο δύο παιδιών

Η γαλλική θυγατρική εταιρεία της Nestle κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών, και σε σοβαρές ασθένειες άλλους 57 ανθρώπους.

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα