Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Eτικέτα Nutri-Score στα τρόφιμα εξακολουθεί να διχάζει.

ΑρχικήΝέαΗ Eτικέτα Nutri-Score στα τρόφιμα εξακολουθεί να διχάζει.
spot_img

cibum team

Σκεπτικισμός για την καθολική εφαρμογή του Nutri-Score.

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το Nutri-Score και την καθολική εφαρμογή του μεταξύ των τεχνολόγων τροφίμων της αγοράς. Ο Νίκος Γδοντέλης Επιστημονικός Υπεύθυνος του cibum ανέφερε σε πρόσφατη τηλεσάντηση εργασίας πως είναι προβληματική η εφαρμογή του Nutri-Score μια και το αποτέλεσμα δημιουργεί πολλές φορές παρερμηνείες και είναι σαφώς παραπλανητικές για την ουσία της καλής διατροφής. Έτσι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα light εμφανίζει υψηλότερο σκορ και κατατάσσεται στην κατηγορία Β (ανοιχτή πράσινη) σε σχέση με ένα τυποποιημένο χυμό που βγαίνει C (κίτρινη). ”Είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση,” συνέχισε ”αλλά θα χρειαστούν επιπλέον εξειδικεύσεις. Η κατάταξη σε κατηγορίες με  αριθμητικά κριτήρια και αλγορίθμους, δεν μπορεί εύκολα να αποδόσει την διατροφική αλήθεια και να επάγει την διατροφική κουλτούρα!” 

Το θέμα της ετικέτας Nutri-Score συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Λιβανός με τον Ιταλό ομόλογο του Στέφανο Πατουανέλλι στις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση μετά την συνάντηση «συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει κανονιστικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Ιταλία έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το σχήμα Nutri-score».
Το Nutri-Score είναι μια ετικέτα που «βαθμολογεί» το τρόφιμο με βάση τη διατροφική του αξία από το Α έως το Ε σε συνδυασμό με μία κλίμακα πέντε χρωμάτων. Για παράδειγμα, με σκούρο πράσινο και το γράμμα Α επισημαίνονται τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ενώ με σκούρο πορτοκαλί και το γράμμα Ε επισημαίνονται τα προϊόντα με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Σκοπός του Nutri-Score, σύμφωνα με τους εμπνευστές του και τις εταιρείες (Nestle κ.ά.) που το έχουν υιοθετήσει, είναι να παρέχεται γρήγορα και άμεσα η πληροφορία στους καταναλωτές σχετικά με τη γενική διατροφική ποιότητα των προϊόντων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Η μέθοδος της διατροφικής αξιολόγησης αναπτύχθηκε από το British Food Standard Agency και είναι γνωστή ως «βαθμολογία FSA». Αυτή η βαθμολογία, που κυμαίνεται από -15 έως 40, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τη γενική διατροφική ποιότητα των τροφίμων. Με βάση 100 g προϊόντος, ενσωματώνει δυσμενείς παράγοντες όπως θερμίδες (kj), κορεσμένα λιπαρά οξέα (g), σάκχαρα (g) και νάτριο (mg) και ευνοϊκούς παράγοντες όπως πρωτεΐνες (g) φυτικές ίνες (g) και έλαια φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιόλαδο (%). Η χρήση της ετικέτας Nutri-Score προς το παρόν είναι εθελοντική.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο