Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ινδία: Η ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά θα αναγράφονται με πιο έντονα και μεγαλύτερα γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΙνδία: Η ζάχαρη, το αλάτι και τα λιπαρά θα αναγράφονται με πιο έντονα και μεγαλύτερα γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων
spot_img

Οι Ινδικές αρχές σκοπεύουν να τροποποίησουν τους κανόνες επισήμανσης τροφίμων για να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Η Αρχή Ασφάλειας και Τυποποίησης Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) ενέκρινε πρόταση για την αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών σχετικά με τη συνολική ζάχαρη, το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά με “έντονα γράμματα” και “σχετικά αυξημένο μέγεθος γραμματοσειράς” στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της . Η FSSAI δήλωσε ότι θα επιφέρει σχετική τροποποίηση στους κανόνες επισήμανσης με στόχο να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες και πιο υγιεινές επιλογές.

«Η τροποποίηση αποσκοπεί στο να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη διατροφική αξία του προϊόντος που καταναλώνουν και να λαμβάνουν πιο υγιεινές αποφάσεις. Το σχέδιο κοινοποίησης για την εν λόγω τροποποίηση θα τεθεί τώρα στη δημοσιότητα για την πρόσκληση προτάσεων και αντιρρήσεων», δήλωσε η FSSAI. Πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο τροποποίησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Η απόφαση για την έγκριση της τροποποίησης των κανονισμών για την ασφάλεια και τα πρότυπα τροφίμων (επισήμανση και προβολή) του 2020 σχετικά με την επισήμανση των διατροφικών πληροφοριών ελήφθη στην 44η συνεδρίαση της Αρχής Τροφίμων, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την προεδρία του Apurva Chandra, προέδρου της FSSAI. Επί του παρόντος, οι διατάξεις του κανονισμού FSS (επισήμανση και προβολή), 2020 καθορίζουν τις απαιτήσεις για την αναγραφή του μεγέθους της μερίδας και των διατροφικών πληροφοριών στην ετικέτα του προϊόντος τροφίμων, αντίστοιχα.

«Παράλληλα με την ενίσχυση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, η τροπολογία θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αύξησης των μη μεταδοτικών ασθενειών και την προώθηση της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η ιεράρχηση της ανάπτυξης σαφών και ευδιάκριτων απαιτήσεων επισήμανσης θα βοηθήσει στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης των μη επικίνδυνων νοσημάτων», σημείωσε η FSSAI.

Τον τελευταίο καιρό, η FSSAI έχει εκδώσει αρκετές συμβουλές το τελευταίο διάστημα για την πρόληψη ψευδών και παραπλανητικών ισχυρισμών. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση από τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου να αφαιρεθεί ο όρος “Ποτό Υγείας”, καθώς δεν ορίζεται ούτε τυποποιείται πουθενά σύμφωνα με τον νόμο FSS Act 2006. Μια άλλη συμβουλή εκδόθηκε επίσης ζητώντας από τις εταιρείες ποτών να αφαιρέσουν οποιονδήποτε ισχυρισμό “100% χυμοί φρούτων” από τις ετικέτες και τις διαφημίσεις των ανασυσταθέντων χυμών φρούτων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο