Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Blastocystis: Το παράσιτο που όσοι το έχουν χαρακτηρίζονται από καλή καρδιακή υγεία

ΑρχικήυγείαBlastocystis: Το παράσιτο που όσοι το έχουν χαρακτηρίζονται από καλή καρδιακή υγεία
spot_img

Μελέτη αποκαλύπτει υψηλότερα επίπεδα Blastocystis στο έντερο, σε άτομα που έχουν καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία και πιο υγιεινή διατροφή.

  Τα μικρόβια του εντέρου Blastocystis, ενός μονοκύτταρου οργανισμού που έχει χαρακτηριστεί είτε ως παράσιτο είτε ως αβλαβής οργανισμός, αλλά βρίσκεται συνήθως στο πεπτικό σύστημα, συνδέθηκε με δείκτες καλής καρδιαγγειακής υγείας και μειωμένο σωματικό λίπος, σε μια ανάλυση περισσότερων από 50.000 ατόμων από όλο τον κόσμο που δημοσιεύθηκε στο Cell.

   «Οι επιπτώσεις της βλαστοκύστης στην υγεία και τις ασθένειες είναι αμφιλεγόμενες και πιθανώς εξαρτώμενες από το πλαίσιο, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Long H. Nguyen, MD, MS. , ιατρός ερευνητής στη Μονάδα Κλινικής και Μεταφραστικής Επιδημιολογίας και Τομέας Γαστρεντερολογίας στο MGH, και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Τουλάχιστον, η πανταχού παρουσία του μπορεί να υποδηλώνει έναν μη παθογόνο ρόλο».

   Ο Nguyen, ο οποίος είναι επίσης μελετητής του Τμήματος Ιατρικής Μετασχηματισμού του Ινστιτούτου Chen στο MGH, και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εδραιώσουν τη σχέση μεταξύ της βλαστοκύστης του εντέρου, της διατροφής και των επακόλουθων καρδιομεταβολικών αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για να το κάνουν αυτό, πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που ενσωματώνει και εναρμονίζει δεδομένα σε σχεδόν 57.000 άτομα από 32 χώρες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, εστιάζοντας στο Blastocystis και διερευνώντας εάν η παρουσία του αλλάζει τις επιπτώσεις των διαφορετικών διαιτητικών τροφών, για την καρδιομεταβολική υγεία των ατόμων. «Διαπιστώσαμε ότι η παρουσία και η αφθονία του Blastocysis διέφεραν ανάλογα με την περιοχή και επηρεάζονταν από τη διατροφή», είπε ο Nguyen.

Για παράδειγμα, η ομάδα παρατήρησε πιο ευνοϊκά προφίλ σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα Blastocystis, υποδηλώνοντας μια πιθανή θετική επίδραση στην καρδιομεταβολική υγεία πέρα ​​από την επίδραση μιας υγιεινής διατροφής και μόνο. Επίσης, τα χαμηλότερα επίπεδα  Blastocystis συνδέθηκαν με αρνητικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία.

Επίσης, σε ενήλικες που συμμετείχαν σε εξαμηνιαία εξατομικευμένη μελέτη διατροφικής παρέμβασης, οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής συνδέθηκαν με επακόλουθες αυξήσεις στον  επιπολασμό και την αφθονία Blastocystis.

   Η Blastocystis σχετίστηκε με την πρόσληψη ορισμένων ειδών διατροφής και με τα γενικά διατροφικά πρότυπα που ευνοούν πιο υγιεινά φυτικά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, το Blastocystis δεν βρέθηκε σχεδόν ποτέ σε νεογέννητα, υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα αποκτάται αργότερα στη ζωή και βρέθηκε ακόμη και στα κόπρανα από το 595 μ.Χ., υποδηλώνοντας ότι δεν είναι αυστηρά δείκτης μιας πιο σύγχρονης διαμόρφωσης μικροβιώματος.

   «Συνολικά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν έναν δυνητικά ευεργετικό ρυθμιστικό ρόλο για το Blastocystis, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των εξατομικευμένων απαντήσεων στη διατροφή και των διαφορών στην υγεία του πεπτικού συστήματος ανάλογα με την παρουσία και το επίπεδο της Blastocystis», δήλωσε ο Nguyen. «Επίσης, τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το Blastocystis μπορεί να μην είναι ένα παράσιτο με επιζήμια αποτελέσματα ξενιστή, αλλά, μάλλον, ένα ευνοϊκό συστατικό του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου».

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν η αύξηση των επιπέδων Blastocystis αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη στρατηγική πρόληψης ασθενειών, όπως ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών διερευνά τα αποτελέσματα της ρύθμισης των βακτηρίων του εντέρου για την αντιμετώπιση μιας σειράς ιατρικών καταστάσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο