Σαλμονέλα σε εισαγόμενο σουσάμι προέλευσης Ινδίας και Σουδάν.
Για άλλη μία φορά οι ελληνικές αρχές μπλόκαραν στα σύνορα 3 φορτία με σουσάμι προέλευσης Ινδίας και, Σουδάν. Ο έλεγχος στα σύνορα έγινε στις 11 Ιουνίου και στις 9 Ιουλίου οι αρχές ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τρόφιμα (RASFF) για σοβαρό κίνδυνο από το σουσάμι από την Ινδία και το Σουδάν στο οποίο εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.
Την ίδια ημέρα οι αρχές ανέβασαν στο RASFF ειδοποίηση για απουσία επίσημων πιστοποιητικών σε άλλο φορτίο σουσάμι από το Σουδάν, με αποτέλεσμα και αυτή η αποστολή να απορριφθεί στα σύνορα.
Οι απορρίψεις στα σύνορα φορτίων με σουσάμι, είναι πολύ συχνές και ο λόγος είναι πως αφενός στη χώρα μας, καταναλώνονται περίπου 40.000 τόνοι κάθε χρόνο το οποίο είναι εισαγόμενο στο σύνολό του και αφετέρου οι χώρες εισαγωγής είναι η Τουρκία αλλά και αφρικανικές όπου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και οι σχετικοί έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί όσο στην Ευρώπη.
Σαλμονέλα
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι και θανατηφόρα.