Ποιοί είναι οι λόγοι που πρέπει να μένουν ξεχωριστά ορισμένα φρούτα από τα υπόλοιπα τρόφιμα του ψυγείου.
Με τα εβδομαδιαία ψώνια να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος, λόγω της κρίσης του κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια, ο αγώνας για να διατηρήσετε τα τρόφιμα στο σπίτι σας φρέσκα έχει γίνει όλο και πιο σημαντικός.
Πολλοί όμως αγνοούν ότι η αποθήκευση ορισμένων ειδών στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη σήψη των υπόλοιπων τροφίμων τους.
Ορισμένα φρούτα παράγουν ένα αέριο καθώς ωριμάζουν που ονομάζεται αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα προϊόντα σας να μαυρίσουν και να αρχίσουν να χαλάνε. Η ψύξη συχνά διατηρεί τα φρούτα και τα λαχανικά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά η αποθήκευση ορισμένων φρούτων στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αυτού του αερίου και να καταστρέψει τα υπόλοιπα συστατικά σας.
Tα μήλα, τα αχλάδια, τα σταφύλια και τα passionfruit παράγουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου καθώς ωριμάζουν, γεγονός που τα καθιστά κακή ιδέα να τα διατηρείτε μαζί με τα λαχανικά σας. Δεν θα επηρεαστούν όλα τα τρόφιμα σας το ίδιο, οπότε υπάρχουν μερικά που πρέπει να έχετε κατά νου όταν μαζεύετε τα ψώνια.
Τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα αγγούρια και το μαρούλι, είναι τα κύρια τρόφιμα που θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε μακριά από αυτά τα φρούτα. Τα σπαράγγια, το κουνουπίδι και η μελιτζάνα σας θα αρχίσουν επίσης να μαραίνονται και να μαυρίζουν αν τα αφήσετε στο ίδιο συρτάρι με αυτούς τους εκπέμποντες αερίου.
Πολλά από τα προϊόντα στο συρτάρι λαχανικών σας θα παράγουν λίγο αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν και χαλάνε. Έτσι, ως γενικός κανόνας, είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε οτιδήποτε μοιάζει να αρχίζει να χαλάει και να το διαχωρίζετε από τα φρέσκα τρόφιμά σας.
Συστατικά όπως οι ντομάτες, οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα μήλα μπορούν να παραμείνουν σε δροσερό μέρος αντί για το ψυγείο σας, μειώνοντας την ποσότητα αιθυλενίου που μπορεί να συσσωρευτεί γύρω από τα άλλα προϊόντα σας. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη φρεσκάδα τους, αποθηκεύστε τα σε μια επίπεδη επιφάνεια και όχι σε ένα μπολ με φρούτα, το οποίο μπορεί να παγιδεύσει το αιθυλένιο και να προκαλέσει την αλλοίωση των τροφίμων σας.
Όμως, δεν απελευθερώνουν όλα τα φρούτα αιθυλένιο. Μερικά παραδείγματα είναι τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα γκρέιπφρουτ, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια, οι ανανάδες, οι πατάτες, τα σμέουρα και οι φράουλες.