Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score

ΑρχικήΝέαΝέα μελέτη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score
spot_img

Στο προσκήνιο ξανά η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score.

Καθώς μια νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επικύρωσε την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score, η συζήτηση για την αξιοπιστία του συστήματος αξιολόγησης τροφίμων είναι πάλι στο προσκήνιο, καθώς δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που μια άλλη ανάλυση έδειξε το αντίθετο για το γαλλικής καταγωγής σύστημα επισήμανσης στην πρόσοψη της συσκευασίας (FOPL).

Το Nutri-Score είναι μία πληροφορία στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων FOPL που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πέντε συντονισμένων χρωμάτων και γραμμάτων για να βαθμολογήσει την υγιεινή αξία ενός συσκευασμένου τροφίμου με βάση την περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες ανά μερίδα 100 γραμμαρίων ή χιλιοστόλιτρων. Το “Πράσινο Α” υποδηλώνει την πιο υγιεινή επιλογή, ενώ το “Κόκκινο Ε” υποδηλώνει τη λιγότερο υγιεινή.

Τα τελευταία χρόνια, το Nutri-Score έχει υιοθετηθεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται εδώ και καιρό ο πιθανότερος υποψήφιος να γίνει το μοναδικό υποχρεωτικό FOPL σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία απέχει ακόμη πολύ από την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Review, το Nutri-Score φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ των FOPL που χρησιμοποιούνται σήμερα στην αγορά για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας και την προώθηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι το Nutri-Score θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις μη μεταδοτικών ασθενειών στην Ε.Ε. από το 2023 έως το 2050.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υιοθέτηση του Nutri-Score θα μπορούσε να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε σύγκριση με άλλα FOPL και να βελτιώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων όλων των ηλικιών.

Η έρευνα βασίζεται σε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και σε προσομοίωση που προσδιορίζει τον πιθανό αντίκτυπο της επέκτασης των αναλυόμενων FOPLs σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ολλανδική μελέτη

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η PharmaNutrition, η επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το Nutri-Score είναι μεροληπτική και θα πρέπει να διεξαχθεί εκτενέστερη ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το FOPL.

Οι δύο Ολλανδοί συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη τους ως pre-proof άρθρο, που σημαίνει ότι έχει αξιολογηθεί από ομότιμους αλλά θα μπορούσε να αναθεωρηθεί περαιτέρω πριν από την επίσημη δημοσίευση.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι οι περισσότερες μελέτες που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score “διεξήχθησαν από τους προγραμματιστές του Nutri-Score, ενώ η πλειοψηφία (61%) των μελετών που διεξήχθησαν ανεξάρτητα από τους προγραμματιστές έδειξαν δυσμενή αποτελέσματα”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 104 επιστημονικές εργασίες που διερευνούσαν την αποτελεσματικότητα του Nutri-Score. Κάθε μία από αυτές ταξινομήθηκε ως ευνοϊκή, δυσμενής ή ουδέτερη προς το FOPL.

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι μελέτες που ευνοούν το Nutri-Score συντάχθηκαν από 52 ερευνητές που “εργάζονται ή συνδέονται” με τους προγραμματιστές του Nutri-Score, ενώ άλλοι 19 δεν εργάζονται ούτε συνδέονται.

Εξετάζοντας τις δυσμενείς μελέτες, 30 ερευνητές δεν είχαν καμία σχέση με τους προγραμματιστές της Nutri-Score. Τέσσερις άλλοι είχαν.

Οι Ολλανδοί συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν πως οι αρνητικές κριτικές που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά ενοχλούν τα συμφέροντα των εταιρειών τροφίμων, υπονοώντας ότι οι ακαδημαϊκοί ερευνητές που συμμετέχουν στην επικύρωση του Nutri-Score ενδέχεται να έχουν σύγκρουση συμφερόντων και τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να αποκλείονται με το πρόσχημα ότι το επιστημονικό τους έργο οδήγησε στην ανάπτυξη του Nutri-Score πριν από μερικά χρόνια”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο