Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
23.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ορθοστατική υπόταση και καύσωνας: Ένας ύπουλος κίνδυνος

ΑρχικήυγείαΟρθοστατική υπόταση και καύσωνας: Ένας ύπουλος κίνδυνος
spot_img

Η επίδραση και οι κίνδυνοι της ορθοστατικής υπότασης που προκαλείται από υψηλές θερμοκρασίες και αφυδάτωση.

Στους περισσότερους ανθρώπους, όταν σταθούν όρθιοι το σώμα προσαρμόζεται γρήγορα στην αλλαγή θέσης και διατηρεί την αρτηριακή πίεση σταθερή. Αλλά εάν έχετε ορθοστατική υπόταση, το σώμα δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε αρκετά λεπτά από την όρθια στάση.

Η ορθοστατική υπόταση, συμβαίνει σε κάποιους όταν η αρτηριακή πίεση (η ποσότητα δύναμης που χρησιμοποιεί το αίμα για να περάσει μέσα από τις αρτηρίες) πέφτει σημαντικά όταν σταθούν όρθιοι μετά από καθιστική θέση. Όταν ένα άτομο σηκώνεται από το να κάθεται ή είναι ξαπλωμένο, ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να “δουλέψει” για να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή θέσης και να σπρώξει το αίμα προς τα πάνω για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο με οξυγόνο. Εάν το σώμα αποτύχει να το κάνει αυτό επαρκώς, η αρτηριακή πίεση πέφτει.

Η ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, σύχγυση, ζάλη ή λιποθυμία, καθώς ο εγκέφαλος δεν έχει επαρκή παροχή αίματος, και να οδηγήσει σε πτώσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια κύρια αιτία σοβαρού, απειλητικού για τη ζωή τραυματισμού. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν γρήγορα καθώς το σώμα προσαρμόζεται αργά στην όρθια θέση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να καθίσουμε ή να ξαπλώσουμε γρήγορα για να αποφευχθεί η λιποθυμία ή η πτώση.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι η ορθοστατική υπόταση δεν είναι ασθένεια. Είναι μια μη φυσιολογική αλλαγή στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό που μπορεί να σχετίζεται με μια ασθένεια και σίγουρα με μειωμένη ποιότητα ζωής. Μπορεί για παράδειγμα να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, πτώσεων, κατάγματος, τροχαίων ατυχημάτων και θανάτου, ενώ ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος σε ανθρώπους με χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι αυξημένος.

Η ορθοστατική υπόταση επηρεάζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία και μπορεί να προκαλείται από παράγοντες όπως η αφυδάτωση. Η απώλεια υγρών μέσα στα αιμοφόρα αγγεία είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων της ορθοστατικής υπότασης. Η υπερβολική εφίδρωση λόγω σωματικής καταπόνησης και η έκθεση στη ζέστη είναι επίσης παράγοντες κινδύνου και πιθανές αιτίες αφυδάτωσης και συμπτώματα ορθοστατικής υπότασης. Άλλοι παράγοντες είναι ορισμένα φάρμακα και υποκείμενα ζητήματα υγείας όπως η αναιμία. Επίσης η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος επιτείνει τα συμπτώματα της ορθοστατικής υπότασης καθώς σύμφωνα με μελέτη είναι «σαφές ότι το θερμικό στρες μειώνει βαθιά και ομόφωνα την ορθοστατική ανοχή». Η ορθοστατική δυσανεξία που προκαλείται από θερμικό στρες δεν είναι πρόσφατο εύρημα. Παρατηρήσεις που χρονολογούνται από το 1949 σημείωσαν μειώσεις στην ορθοστατική ανοχή κατά την κλίση του κεφαλιού προς τα πάνω μετά από εμβάπτιση σε ζεστό λουτρό (40 °C).

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε δύο τύπους με βάση το πότε αρχίζετε να αισθάνεστε τα αποτελέσματά της. Η κλασική ορθοστατική υπόταση είναι όταν τα συμπτώματά σας εμφανίζονται μέσα σε τρία λεπτά από την ορθοστασία. Η καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση είναι όταν τα συμπτώματά σας ξεκινούν περισσότερο από τρία λεπτά αφού σηκωθείτε.

Η πάθηση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, οι οποίες ομαδοποιούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: νευρογενείς και μη νευρογενείς. Τα νευρογενή αίτια είναι οι λιγότερο συχνές αιτίες ορθοστατικής υπότασης. Νευρογόνο σημαίνει ότι η κατάσταση συμβαίνει λόγω προβλημάτων με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα άλλα, πιο κοινά αίτια είναι μη νευρογενή, που σημαίνει ότι συνδέονται με περιβαλλοντικά ή θέματα υγείας και όχι με προβλήματα με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων , την κατανάλωση αλκοόλ και τη γήρανση. Άλλες μη νευρογενείς αιτίες ορθοστατικής υπότασης σχετίζονται με τη μείωση του όγκου του αίματος, η οποία περιλαμβάνει καταστάσεις όπως αφυδάτωση όπως ήδη αναφέρθηκε, αναιμία και αιμορραγία.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο η ορθοστατική υπόταση οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, αλλά δεν συσχετίστηκε αισθητά με τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Τις πραγματικές στιγμές που αντιμετωπίζετε ορθοστατική υπόταση, ο στόχος είναι να αποφύγετε τον κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού. Καθίστε ή ξαπλώστε όταν αισθάνεστε μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν στέκεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε.

Για τη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης συνολικά, ο στόχος είναι να μειωθεί η εμφάνισή της και ο αντίκτυπός της στα συμπτώματα, ώστε να αποφύγετε τις πτώσεις και τους σχετικούς τραυματισμούς και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Πώς να διαχειριστείτε την ορθοστατική υπόταση

  • Κινηθείτε αργά όταν αλλάζετε θέσεις και πηγαίνετε βήμα-βήμα (π.χ., αντί να μετακινηθείτε από το κρεβάτι όπου είστε ξαπλωμένοι κατευθείαν σε όρθια θέση, ανασηκωθείτε και μείνετε καθιστοί για λίγο και μετά σηκωθείτε όρθιοι
  • Μείνετε ενυδατωμένοι (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά σε υψηλές θερμοκρασίες η ποσότητα των υγρών πρέπει να αυξηθεί)
  • Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ,
  • Αποφύγετε να παραμένετε σε ζεστά μέρη (συμπεριλαμβανομένων ντους και λουτρών)
  • Μην τρώτε μεγάλα γεύματα
  • Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού ενώ κοιμάστε
  • Ακολουθήστε μια τακτική ρουτίνα άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση έως 3 φορές την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερη πτώση της αρτηριακής πίεσης στο ορθοστατικό stress test
  • Τεντώστε τους μύες των ποδιών και του ισχίου αφού σηκωθείτε

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) του 2023 συνιστούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεση μετά από 1 και 3 λεπτά όρθια για να ανιχνεύσετε την ορθοστατική υπόταση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν επίσης ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μετρήσεις αρτηριακής πίεσης περιπατητικές ή κατ’ οίκον όταν υπάρχει υποψία ορθοστατικής ή μεταγευματικής υπότασης 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Επικίνδυνες κάψουλες καφέ: Βρέθηκε ακρυλαμίδιο, φουράνιο και γλυφοσάτη σε εργαστηριακές αναλύσεις

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που προκαλεί διαρκή συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του για την υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο