Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει τις γρανίτες Slush

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει τις γρανίτες Slush
spot_img

Κίνδυνος από τα παιδικά ροφήματα πάγου που περιέχουν γλυκερίνη.

Συμβουλές σε γονείς, κηδεμόνες και φροντιστές να περιορίσουν την κατανάλωση ροφημάτων πάγου από τα μικρά παιδιά που περιέχουν γλυκερίνη, λόγω πιθανών παρενεργειών όπως πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο έδωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI). Υπενθυμίζεται ότι δύο νήπια 3 και 4 ετών στο Εδιμβούργο και στο Lanarkshire, αρρώστησαν μετά από υπερβολική κατανάλωση παγωμένων ποτών. Και τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και παρουσίασαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση από γλυκερόλη.

Οι γρανίτες slush που περιέχουν γλυκερόλη ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία παιδιών κάτω των 4 ετών.

Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της, η FSAI, τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω δεν πρέπει να καταναλώνουν ροφήματα πάγου που περιέχουν γλυκερίνη ή αλλιώς γλυκερόλη (E422) και ότι η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε ένα την ημέρα για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

Και η συμβουλή της EFSA είναι ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 3 ετών, δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα από αυτά τα είδη ποτών μέσα σε μία ώρα. Σύμφωνα με την EFSA τα βρέφη και τα νήπια θα μπορούσαν να εκτεθούν σε περισσότερα από 125 mg/kg σωματικού βάρους την ώρα πίνοντας λιγότερο από τον όγκο ενός κουτιού (330 mL) ενός αρωματισμένου ποτού. Η ομάδα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η οξεία έκθεση bolus στη γλυκερίνη (E 422) με τη χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τις δόσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν παρενέργειες.

Η FSAI αναφέρει ότι η γλυκερίνη είναι ένα εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόσθετο και χρησιμοποιείται για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των ποτών. Η γλυκερίνη δίνει στα παγωμένα ποτά μια λασπώδη δράση και παρόλο που γενικά δεν είναι επιβλαβής, υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σε μικρά παιδιά κάτω των δέκα ετών όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα ποτά πάγου Slush πωλούνται μέσω μηχανών πάγου slush σε διάφορα σημεία πώλησης και πωλούνται επίσης προσυσκευασμένα σε σούπερ μάρκετ/καταστήματα λιανικής. Η γλυκερόλη (E422) είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ροφημάτων πάγου slush (λασπωμένα ροφήματα), και διατηρεί τις ιδιότητες λάσπης, εμποδίζοντας το υγρό στερεό να παγώνει. Το επίπεδο γλυκερίνης στα ροφήματα πάγου με λάσπη ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το προϊόν.

Το slush (επίσης γράφεται, slushie και σπανιότερα slushee) είναι ένα είδος ροφήματος που παρασκευάζεται από αρωματικό πάγο, παρόμοιο με τις γρανίτες αλλά με πιο υγρή σύνθεση. Καλείται επίσης κοινώς λάσπη, slurpee , παγωμένο ποτό ή κατεψυγμένο ποτό. Ένα slushie μπορεί να είναι είτε ανθρακούχο είτε μη ανθρακούχο. Η ανθρακούχα έκδοση ονομάζεται μερικές φορές κατεψυγμένο ανθρακούχο ποτό. Μπορούν να υπάρχουν σε μια ποικιλία γεύσεων που κυμαίνονται από φρούτα όπως φράουλα , καρπούζι και ανανάδες , μέχρι αναψυκτικά όπως Coca-Cola , Sprite και Fanta και άλλες γεύσεις όπως καραμέλα , σοκολάτα , βανίλια , ακόμη και καφές πάγου. 

Τα ήπια σημάδια δηλητηρίασης από γλυκερίνη περιλαμβάνουν έμετο και πονοκεφάλους. Σε πιο σοβαρές επιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό στερώντας το οξυγόνο από ζωτικά όργανα. Τα σημάδια του σοκ περιλαμβάνουν χλωμό, κρύο, μαλακό δέρμα, καθώς και εφίδρωση, γρήγορη ή ρηχή αναπνοή, αδυναμία ή ζάλη, ναυτία και πιθανό έμετο, υπερβολική δίψα και χασμουρητό και αναστεναγμό. Η υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι μια άλλη επίδραση της δηλητηρίασης από γλυκερίνη. Στο πιο σοβαρό της στάδιο, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά, είχε τονίσει.

Η FSAI έχει αναπτύξει εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τον κλάδο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν από τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα γλυκερίνης που είναι απαραίτητη κατά την παρασκευή ροφημάτων πάγου. Ζητά επίσης να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους γνωρίζουν τις συμβουλές της FSAI για τα μικρότερα παιδιά σε σχέση με τα παγωμένα ποτά με λάσπη, να εμφανίζουν προειδοποιήσεις στα σημεία πώλησης που δηλώνουν «αυτό το προϊόν περιέχει γλυκερίνη και δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω» και να αποφεύγουν την προσφορά δωρεάν αναπλήρωσης ροφημάτων πάγου σε μικρότερα παιδιά. Το Σεπτέμβριο του 2023 και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, FSA, εξέδωσε σύσταση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την χρήση γλυκερόλης.

Σχολιάζοντας η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, δηλώνει ότι η συμβουλή της επιδιώκει να περιορίσει την έκθεση των μικρών παιδιών στη γλυκερίνη και να ευαισθητοποιήσει ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

     «Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την Υγιεινή Διατροφή έχουν τοποθετήσει παγωμένα ποτά στο επάνω ράφι της πυραμίδας της υγιεινής διατροφής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με μέτρο ως απόλαυση. Αν και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αδικαιολόγητη ανησυχία στους γονείς, τους κηδεμόνες ή τους φροντιστές, συμβουλεύουμε ότι κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει αυτά τα παγωμένα ροφήματα και ότι η κατανάλωση δεν πρέπει να περιορίζεται σε περισσότερο από ένα την ημέρα για παιδιά ηλικίας ηλικίας μεταξύ πέντε και δέκα ετών. Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων πάγου που περιέχουν γλυκερίνη σε σύντομο χρονικό διάστημα από μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως σοκ, υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και απώλεια συνείδησης».

Η FSAI έθεσε αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλα κράτη μέλη. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων, που μπορεί να είναι απαραίτητη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο