Σχεδόν τέσσερις στα δέκα εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα όπως διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους του ΕΦΕΤ σε Γρεβενά και Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο της εποπτείας εφαρμογής των μέτρων για το γάλα για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ, στις 22 και 3 Ιουλίου σε 50 επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας και των Γρεβενών.
Από τους ανωτέρω ελέγχους προέκυψε ότι 18 επιχειρήσεις από τις 50 χρησιμοποιούν σύστημα παστερίωσης του γάλακτος με θερμοκρασίες και χρόνους που δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Εκτελεστικού Κανονισμού 2020/687.
- Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε η εταιρεία αλλαντικών που ευθύνεται για 2 θανάτους και 33 νοσηλείες – Ανακλήθηκαν πάνω από 94 τόνοι προϊόντων
Υπενθυμίζεται ότι η παστερίωση είναι μια συμβατική θερμική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα για περισσότερα από 150 χρόνια. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας είναι η αδρανοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών όπως η Salmonella, η Escherichia coli ή η Listeria monocytogenes. Επίσης, η θερμότητα κατά την παστερίωση αδρανοποιεί τους αλλοιωτικούς μικροοργανισμούς όπως ζυμομύκητες και μούχλες και μειώνει την ενζυματική δραστηριότητα. Αυτές οι αλλαγές παρέχουν αρκετή σταθερότητα στο προϊόν για συγκεκριμένο χρόνο.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ και προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό 687/2020, για την αποτροπή μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αποφασίστηκε οι εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος (τυροκομεία ανοικτού τύπου) που δεν μπορούν να εφαρμόσουν σύστημα παστερίωσης όπως αυτή περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, να μεταφέρουν το γάλα που παραλαμβάνουν από απαγορευμένες ζώνες, σε εγκαταστάσεις μεταποίησης γάλακτος που εφαρμόζουν το προαναφερθέν σύστημα παστερίωσης.
Επισημαίνεται ότι το γάλα που έχει παστεριωθεί με βάση την μέθοδο παστερίωσης που
περιγράφεται στην με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16-07-2024 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, θεωρείται ασφαλές προϊόν και μπορεί να επιστρέψει στην αρχική εγκατάσταση μεταποίησης για τυροκόμηση.
- Δείτε επίσης: Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό