Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανησυχητικά επίπεδα σωματιδίων υαλοβάμβακα σε στρείδια και μύδια – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΑνησυχητικά επίπεδα σωματιδίων υαλοβάμβακα σε στρείδια και μύδια – Επιστημονική μελέτη
spot_img

Νέα μελέτη ανακάλυψε “ανησυχητικά” επίπεδα σωματιδίων υαλοβάμβακα σε στρείδια και μύδια, εγείροντας φόβους για την υγεία και το περιβάλλον.

O υαλοβάμβακας ή το πλαστικό ενισχυμένο με γυαλί (GRP), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή σκαφών, θεωρούνταν ανθεκτικό, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι διασπάται και μολύνει τα παράκτια ύδατα, προκαλώντας απροσδόκητη βλάβη στη θαλάσσια ζωή.

Στη μελέτη των Πανεπιστημίων του Μπράιτον και του Πόρτσμουθ βρέθηκαν έως και 11.220 σωματίδια υαλοβάμβακα ανά κιλό στα στρείδια και 2740 σωματίδια ανά κιλό στα μύδια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ένα ανησυχητικό επίπεδο μόλυνσης από υαλοβάμβακα στη θαλάσσια ζωή», δήλωσε η καθηγήτρια Corina Ciocan, κύρια λέκτορας στη θαλάσσια βιολογία από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον. «Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της που καταγράφει τόσο εκτεταμένη μόλυνση σε φυσικούς πληθυσμούς δίθυρων. Είναι μια έντονη υπενθύμιση των κρυμμένων κινδύνων στο περιβάλλον μας».

Το υαλοβάμβακας, που χρησιμοποιείται ευρέως από τη δεκαετία του 1960, είναι “απίστευτα” δύσκολο υλικό να απορριφθεί σωστά, καθώς συχνά καταλήγει εγκαταλελειμμένο ή ακατάλληλα απορριπτόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικροσκοπικά σωματίδια γυαλιού να εισέρχονται στο νερό, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής της συντήρησης των σκαφών, όπως ο χειμώνας.

Αυτά τα σωματίδια συσσωρεύονται στη συνέχεια σε δίθυρα όπως τα στρείδια και τα μύδια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα θαλάσσια οικοσυστήματα λόγω των συνηθειών τους που τρέφονται με φίλτρα.

Τα δίθυρα, που είναι σταθεροί τροφοδότες φίλτρων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη συσσώρευση αυτών των σωματιδίων, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η κατάποση GRP μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό τους σύστημα, οδηγώντας σε φυσιολογικό στρες και ακόμη και σε θάνατο.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι αυτά τα δίθυρα καταλήγουν συχνά στο πιάτο μας, λένε οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια Fay Couceiro, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο όμως απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιωτικά έθνη με περιορισμένο χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε την έκταση της μόλυνσης από υαλονήματα», δήλωσε η ίδια.

Οι ερευνητές τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής περαιτέρω ερευνών για να κατανοήσουν την πιθανή μεταφορά στην τροφική αλυσίδα και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Είπαν ότι η μελέτη τους ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση και διαχείριση της απόρριψης του GRP και αποτελεί ένα κάλεσμα αφύπνισης για την κοινότητα των σκαφών και τις περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές.

«Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση του κοινού στους προβλήτες και τις εμπορικές εγκαταστάσεις συντήρησης σκαφών», δήλωσε η καθηγήτρια Ciocan. «Η δημιουργία ενός καλύτερου ήθους γύρω από τη διαχείριση των σκαφών στο τέλος του κύκλου ζωής τους είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση της περαιτέρω έκθεσης και εξάπλωσης αυτών των μολυσματικών παραγόντων».

Η καθηγήτρια Couceiro πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα κατά μέτωπο για να προστατεύσουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας και να εξασφαλίσουμε ένα υγιέστερο μέλλον για τους ωκεανούς μας».

«Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων διάθεσης, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί η απόρριψη στη θάλασσα και η καύση στην ξηρά».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο