Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιταμίνη D από το φως του ήλιου, την τροφή και τα συμπληρώματα : Μύθοι και πραγματικότητα

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒιταμίνη D από το φως του ήλιου, την τροφή και τα συμπληρώματα : Μύθοι και πραγματικότητα
spot_img

Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τα θέματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D με προσοχή, ενεργώντας πάντα με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και με σύνεση όταν λαμβάνουμε ή συνιστούμε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Η έκθεση στον ήλιο για 15 έως 20 λεπτά την ημέρα κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας εγγυάται επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό (λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ.).

Τις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον για τη βιταμίνη D έχει αυξηθεί εκθετικά, κυρίως επειδή η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με πολλαπλές ασθένειες και επειδή φαίνεται να υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού στον γενικό πληθυσμό.

Από την ταυτοποίηση της χημικής δομής της βιταμίνης D το 1930, η έρευνα σχετικά με τις λειτουργίες της στον οργανισμό έχει προχωρήσει σημαντικά. Αρχικά, οι μελέτες επικεντρώθηκαν στο ρόλο αυτής της ένωσης και των μεταβολιτών της στην ομοιόσταση του ασβεστίου και στο μεταβολισμό των οστών.

Αργότερα, με την ανακάλυψη της 25-υδροξυβιταμίνης D (25(OH)D) το 1968 και στη συνέχεια της 1,25-υδροξυβιταμίνης D (1,25(OH)2D) , η έρευνα επεκτάθηκε και επικεντρώθηκε στο ρόλο της στην ανάπτυξη ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, λοιμώξεων, καρκίνου και χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτης τύπου 2 κ.λπ.).

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Πράγματι, η έλλειψή της σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση της λοίμωξης Covid-19.

Ένα αυξανόμενο έλλειμμα

Τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D στο 40% του ευρωπαϊκού, στο 24% του αμερικανικού και στο 37% του καναδικού πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλά και μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία.

Στον πληθυσμό, οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από υποβιταμίνωση D είναι οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα παχύσαρκα άτομα, τα άτομα με σκούρο δέρμα και εκείνα που εκτίθενται ελάχιστα στον ήλιο.

Οι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε βιταμίνη D μέσω της σύνθεσης του δέρματος από τη χοληστερόλη, εάν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ελάχιστη συνιστώμενη διάρκεια, καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως η εποχή, η ώρα της ημέρας, το γεωγραφικό πλάτος, η ηλικία και ο φωτότυπος του δέρματος .

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Ισπανική Εταιρεία Έρευνας για τον Μεταβολισμό των Οστών και των Ορυκτών συνιστά στον καυκάσιο πληθυσμό 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο στο πρόσωπο και τα χέρια μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου. Στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με οστεοπόρωση, συνιστάται η αύξηση της διάρκειας αυτής στα 30 λεπτά.

Και στις δύο περιπτώσεις, συνιστάται η χρήση ενός συντελεστή προστασίας μεταξύ 30 και 50, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και την ένταση της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας.

Ωστόσο, η διαιτητική πρόσληψη είναι επίσης απαραίτητη. Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια (ιδίως ο σολομός και η πέστροφα), τα μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και οι εμπλουτισμένες μαργαρίνες και τα ροφήματα λαχανικών.

Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος για την αυξανόμενη έλλειψη βιταμίνης D; Παράγοντες όπως η αυξανόμενη χρήση αντηλιακών ή η πτωτική τάση στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατάσταση αυτή.

Πότε πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D

Επί του παρόντος, τα επίπεδα βιταμίνης D αξιολογούνται με τη συγκέντρωση 25(OH)D στον ορό, αν και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο εξέτασης.

Σε γενικές γραμμές, τιμές άνω των 20 νανογραμμαρίων ανά χιλιόλιτρο (ng/mL) θεωρούνται βέλτιστες για τον γενικό πληθυσμό και άνω των 30 ng/mL για άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με οστικές διαταραχές ή όσους λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή (κορτικοστεροειδή, αντισπασμωδικά, κ.λπ.)

Οι τιμές μεταξύ 12 και 20 ng/mL θεωρούνται μερικώς ανεπαρκείς και γίνεται λόγος για ανεπάρκεια βιταμίνης D εάν είναι κάτω από 12 ng/mL. Οι κίνδυνοι της υπερβιταμίνωσης D, που συνδέεται με επίπεδα 25(OH) D άνω των 100 ng/mL, εγείρουν επίσης σοβαρές ανησυχίες.

Η ανάγκη ή η σκοπιμότητα της συνταγογράφησης συμπληρώματος βιταμίνης D σε άτομα με επαρκή επίπεδα 25(OH)D στον ορό, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσολογική τους απόκριση, είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Από την άποψη αυτή, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση αξιολόγησε τη συμπληρωματική χορήγηση 1.000 έως 2.000 διεθνών μονάδων (IU) ημερησίως σε υγιή άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ούτε ήταν χρήσιμο ως εργαλείο για την πρόληψη οξέων αναπνευστικών νοσημάτων, γρίπης, λοίμωξης από τον ιό Covid-19 κ.λπ.

Ωστόσο, άλλοι συγγραφείς έχουν παρατηρήσει θετικές επιδράσεις αυτής της παρέμβασης σε άτομα με αναπνευστικές παθήσεις , ιδίως σε εκείνα με ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης. Τα αποτελέσματα είναι επίσης αντιφατικά όσον αφορά τα οφέλη της σε ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο